Sněmovnu zřejmě čeká boj o podobu regulace realitních makléřů

01.07.2019 21:40

Sněmovnu zřejmě čeká boj o to, zda umožnit realitním kancelářím poskytování úschovy peněz. Proti se stavějí advokáti. Rozhodne se patrně až na podzim. Hospodářský výbor dolní komory sice doporučil návrh nového zákona o realitním zprostředkování schválit ve vládní verzi, ústavně-právní výbor ale projednávání odložil až do září.

Sněmovnu zřejmě čeká boj o podobu regulace realitních makléřů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze sněmovny s jediným bodem programu- Návrh na vyslovení nedůvěry vládě České republiky

Zákon má stanovit požadavky na realitní makléře a podmínky jejich činnosti. Nová pravidla mají podle dřívějšího vyjádření ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) ochránit zájemce o pořízení nemovitostí a kultivovat makléřský trh. Norma má podle Dostálové mimo jiné zamezit tomu, aby si makléř nárokoval provizi od prodejce i kupujícího.

Předmětem sporu se stala možnost úschovy peněz na pořízení nemovitosti u realitních makléřů, což by byla legalizace současného stavu. Podle kritiků by ale úschova měla být zachována jen u notářů, advokátů a bank. Jakub Michálek (Piráti) to ale označil za „cechovský návrh“, který by zbytečně omezil podnikání.

Helena Válková s Taťánou Malou (obě ANO) navrhovaly úschovu peněz u realitních makléřů umožnit, ale podrobit kontrole Ministerstvem spravedlnosti. Podle Jana Chvojky (ČSSD) ale z toho ministerstvo není nadšené, neboť by na kontrolu muselo vyčlenit desítky lidí. Ve hře je tak varianta, podle níž by úschova byla možná, ale peníze by bylo možné použít jen v souladu s realitní smlouvou.

Předloha upravuje i náležitosti zprostředkovatelské smlouvy, která bude muset být výhradně písemná a nebude klienta zavazovat k pořízení či prodeji nemovitosti. Makléři budou muset podle předlohy sdělit zájemci závady nemovitosti, což ale podle kritiků není v praxi splnitelné. Spory se vedly i o požadavky na kvalifikaci makléřů, kteří by museli mít buď odborné vysokoškolské vzdělání, nebo alespoň středoškolské vzdělání s maturitou a tři roky praxe. Podle kritiků to nezaručí, že makléři budou schopní a poctiví.

V Česku bylo podle údajů Českého statistického úřadu ke konci loňského roku 14 602 podnikatelských subjektů, které se hlásily ke zprostředkovatelské činnosti. Na jednoho makléře tak připadá asi 720 obyvatel, což je nejméně v Evropě. V Německu, které je v tomto žebříčku evropských zemí na posledním místě, je počet obyvatel na makléře desetkrát vyšší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…