Snižovat platy poslancům a soudcům? Marek Benda je kategoricky proti, vmetl Maláčové, že je zoufalá

22.08.2020 21:45

Poslanci Marku Bendovi (ODS) se nelíbí návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) ohledně snížení platů poslancům a soudcům. Podle jeho slov pro iRozhlas.cz jde o nesmysl.

Snižovat platy poslancům a soudcům? Marek Benda je kategoricky proti, vmetl Maláčové, že je zoufalá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda

Nejen Bendovi – návrh resortu práce a sociálních věcí se nelíbí ani poslanci Janu Volnému (ANO) či prezidentce Soudcovské unie Daniele Zemanové. „Zoufalí lidé dělají zoufalé věci,“ je ve svých komentářích nejostřejší Benda. Maláčová navrhuje snížit platy politiků a soudců o pětinu a o třetinu, ve hře je však také jejich zmrazení. Benda tento návrh považuje za předvolební. „Přece nejde říct, že snížím platy státním zástupcům a soudcům o třetinu. To přece nemůže nikdo myslet vážně,“ uvádí Benda.

Poslanec Volný v rozhovoru pro Český rozhlas uvedl, že klíč, který byl dáván před čtyřmi lety složitě dohromady, vychází z průměrného platu občanů. „To je nejserióznější a nejčistší,“ domnívá se. „Kdyby ale někdo opravdu myslel vážně pomoc lidem zasažených koronavirem, tak ať se nás 200 poslanců domluví a každý pošle na nějaký účet 80 tisíc korun, což asi odpovídá tomu ročnímu zmrazení. Uvidíme na něj my i média a ať se z něj zaplatí lidem, kteří měli ztrátu. Nebo pozůstalým po zemřelých na covid-19,“ dodal Volný. 

Proti Maláčové se postavila i šéfka stavovského spolku Soudcovská unie ČR Daniela Zemanová. „Máme tady nějakou právní úpravu, která opakovaně prošla testem u Ústavního soudu. Ale v případě tohoto návrhu není dodržena žádná z těchto podmínek," sdělila Zemanová, s tím, že nejde o seriózní návrh.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…