Sobotka, Babiš a Marksová budou jednat s odbory o růstu platů pro příští rok

19.06.2015 20:16

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), ministr financí Andrej Babiš (ANO) a ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) budou v pondělí jednat s odboráři o růstu výdělků ve veřejném sektoru pro příští rok. Koalice se už v dubnu shodla na přidání na platy o tři procenta, odboráři požadují zvýšení o pět procent. ČTK o schůzce informoval mluvčí vlády Martin Ayrer.

Sobotka, Babiš a Marksová budou jednat s odbory o růstu platů pro příští rok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČMKOS Josef Středula

Odbory dohodu vládních stran kritizovaly. Podle předáka Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly se koalice na tříprocentním růstu prostředků na platy shodla při projednávání konvergenčního programu pro přijetí eura a schodku rozpočtu, s odboráři úpravu výdělků vůbec neprobrala. "Tento postup je pro nás nestandardní. Náš požadavek je pět procent," řekl dnes ČTK Středula. Odbory také požadují, aby se fond kulturních a sociálních potřeb znovu zvýšil z jednoho na dvě procenta.

Plošné přidávání ve veřejném sektoru nepodporují zástupci zaměstnavatelů

Na schůzku s premiérem, šéfem státní pokladny a ministryní práce jdou kromě Středuly předáci zdravotnických, školských, úřednických a hasičských odborů i svazu pracovníků kultury. Místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová ČTK už dřív řekla, že školství je dlouhodobě podfinancované, učitelský sbor stárne a nižší výdělky mladé kantory v oboru neudrží. "Navýšení objemu mzdových prostředků o tři procenta ještě neznamená, že se každému bude zvyšovat plat. Do něj pak většinou doputuje tak jedno procento. To skutečně neřeší situaci učitelů, ale hlavně nepedagogických pracovníků," uvedla Seidlová.

Podle ní učitelé s vysokoškolským vzděláním mívají v průměru kolem 25.000 korun hrubého, nepedagogičtí pracovníci si vydělají často částku ve výši minimální mzdy.

Plošné přidávání ve veřejném sektoru nepodporují zástupci zaměstnavatelů. Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka by růst platů měl být spojen s kvalitou výkonu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …