Sobotka: Babiš je riziko pro demokracii. S KSČM bychom mohli být ve vládě

05.10.2016 9:32

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nevylučuje spolupráci s komunisty, a to ani na vládní úrovni. V krajských koalicích se prý osvědčili. Píše o tom server iHNed.cz, který mimo jiné také uvádí, že výsledek v nadcházejících krajských volbách předurčí, jestli stranu povede i nadále právě Sobotka.

Sobotka: Babiš je riziko pro demokracii. S KSČM bychom mohli být ve vládě
Foto: pppartners.cz
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na Dnech NATO a Dnech Vzdušných sil AČR v Ostravě

Na klopýtnutí Sobotky čekají podle serveru nejen rivalové ve straně, ale i prezident Miloš Zeman či předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Toho Sobotka nazývá rizikem pro demokracii. Místo něj si však umí představit spolupráci s komunisty, a to na základě jasných mantinelů týkajících se bezpečnosti České republiky. „Tedy nezpochybňování členství v NATO a proevropské orientace vlády,“ uvedl Sobotka. „Zaznamenal jsem, že o spolupráci s komunisty uvažuje i Andrej Babiš, takže úvahy na toto téma začínají být na politické scéně zjevně širší,“ dodal s tím, že otevřenost komunistům neznamená zradu vlastních ideálů.

Původní text ZDE.

Sobotka se v rozhovoru mimo jiné vyjádřil k tomu, že kraje nelze řídit jako firmu, což prosazuje hnutí ANO. „Když budete kraje řídit jako firmu, tak se logicky budete zbavovat toho, co nevydělává. A veřejné služby nejsou od toho, aby vydělávaly, ale od toho, aby zajistily lidem zdravotní péči, sociální péči ve stáří, vzdělání a dopravu,“ zmínil premiér. Všechno podle něj nelze optimalizovat jen na základě peněz. „Musíte se také dívat na kvalitu života lidí,“ poznamenal Sobotka. Do Babiše se pak pustil ještě ostřeji. „Nechci, aby to zničili lidé, kteří o řízení krajů vůbec nic nevědí. Jako třeba Andrej Babiš. Nechceme dopustit, aby si udělal z krajů vlastní firmu,“ řekl.

Předseda sociální demokracie následně uvedl, že velkým problémem Česka je oligarchizace, která zbavuje naši politiku dvou důležitých demokratických pojistek. Zkritizoval například to, pokud politici vlastní média. I z toho důvodu prosadili sociální demokraté takzvaný lex Babiš, zákon zakazující ministrům vlastnit média. Babiš, jemuž patří Mafra, však může převést média na rodinu či právníky. „Hodně zákonů se dá obcházet, a to neznamená, že jsou k ničemu. Ať udělá v reakci na platný zákon o střetu zájmů cokoli, bude to vidět. A on to bude muset zdůvodnit. Je i v jeho zájmu, aby zákon naplnil skutečně, ne jen aby ho obešel,“ myslí si Sobotka.

Sobotka následně podotkl, že pro sněmovní volby vidí tři programové linie. „Zaprvé musíme mít důsledný sociální program. Neměli bychom se posouvat kamkoli do středu. Za druhé je to jasná proevropská orientace. A za třetí je podstatná podpora liberální společnosti,“ řekl Sobotka. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…