Sobotka: Čas od času musíte použít expresivní výraz

20.02.2017 13:31

Předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka zareagoval na obsáhlý rozhovor Andreje Babiše (ANO) pro deník Právo, kde vicepremiér svého šéfa ani za mák nešetřil. Sobotka se rozhodl, že přes týdeník Respekt vrátí úder. V rozhovoru padlo i jméno prezidenta Miloše Zemana. Premiér hned na úvod znovu vysvětloval, proč mluvil o tom, že Babiš ve své dluhopisové aféře „ojebal stát“.

Sobotka: Čas od času musíte použít expresivní výraz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Tak já si myslím, že ten výrok vystihl podstatu… Čas od času musíte použít expresivní výraz, abyste věci pojmenovali pravým jménem a otevřeně. A koneckonců tím, že Andrej Babiš v uplynulých hodinách otočil o sto osmdesát stupňů a vzal zpátečku v záležitosti dluhopisů, fakticky přiznal, že jsem měl i tím výrokem pravdu,“ konstatoval předseda vlády.

Ostrá slova použil proto, aby lidem bylo jasné, že populistům nelze jen s klidem oponovat a vyvracet jejich zavádějící tvrzení. Občas je zkrátka třeba uchýlit se ke slovníku populistů, aby i oni sami porozuměli tomu, co se jim říká. Sobotka je ochoten použít tvrdší slova, aby zachránil demokracii.

„Liberální demokracie je ohrožována nástupem populistů, nacionalistů. Koneckonců to, co jsme tady zažívali ve 20. století, bylo dáno vyostřenými nacionálními konflikty a víte, vždycky to začíná nacionalismem a potom to pokračuje autoritářstvím, obchodními válkami a nakonec ozbrojenými konflikty. Tak já myslím, že bychom se měli poučit vlastními dějinami, a pokud i u nás, na české politické scéně, máme autoritářské tendence, je potřeba jim čelit a to je úkol pro demokratické strany,“ doplnil Sobotka.

Nebude to prý nijak snadné, když Babiš ovládá část médií. Ta, která před pár lety vicepremiér koupil, prý nereferovala o aféře s korunovými dluhopisy tak, jak to činila ostatní média. Vedle toho prý Babiš dokázal prodat dobrou práci sociální demokracie jako svůj vlastní úspěch. Tady se ukázalo, že ČSSD nemá k dispozici dvoje vlastní noviny a vlastní rádio, které by vyložily úspěch vlády jako úspěch svého vlastního majitele. Sociální demokracie to podle premiéra ve vládě odpracovala a pak svou práci nedokázala tak dobře odprezentovat voličům.

„Byla to sociální demokracie, kdo prosadil jiný systém valorizace penzí, a byl to Andrej Babiš, kdo se tomu napřed bránil, a potom přišel s tím, že vlastně pro valorizaci penzí našel peníze, ačkoli šlo o dlouhodobý požadavek sociální demokracie. Totéž se týká zvýšení platů ve veřejném sektoru a dalších programových cílů,“ přibližuje šéf ČSSD.

Prezident Zeman nedoceňuje sílu moderních technologií

Nehodlá si však najímat odborníky, aby za něj psali texty na sociální sítě Facebook či Twitter. Své názory je prý zvyklý vyjadřovat sám a rozhodně na tom nebude nic měnit. A to ani v situaci, kdy jeho vlastní e-mail napadli hackeři. Od policie prý nemá žádné informace o této kauze, ale dokázala mu, že Česko musí svůj kybernetický prostor chránit. Česko v této oblasti postoupilo za poslední tři roky hodně vpřed. Přímo mezi špičku. Tímto pohledem se Sobotka liší od prezidenta Miloše Zemana, jenž slova o kybernetických útocích přirovnal k aktuálnímu módnímu trendu.

„Myslím, že pan prezident nedoceňuje význam nových technologií… Nedoceňuje rizika, která dnes na síti z hlediska bezpečnosti dat existují,“ prohlásil Sobotka.

Šéf ČSSD však i dnes uvažuje o tom, že strana podpoří Miloše Zemana ve snaze obhájit post prezidenta, pokud bude kandidovat. Strana je sice v této otázce rozdělená, ale to platí i o voličích. Někteří Zemana podporují, jiní ne. Sobotka nehodlá štěpit sociální demokracii tím, že by silou prosazoval nějakého vlastního kandidáta. ČSSD by o svém prezidentském kandidátovi měla rozhodnout ve vnitrostranickém referendu. A toto referendum může vyhrát i Zeman.

Donald Trump a euro

Předseda vlády věnoval pozornost také americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Zdůraznil, že Česká republika začala za vlády ČSSD zvyšovat výdaje na obranu mnohem dřív, než bylo jasné, že 45. prezidentem USA stane Donald Trump. Sobotka Trumpův apel chápe a potřeba armády podle vlastních slov nebere na lehkou váhu, ale nehodlá rozhazovat zbůhdarma. Česko zaplatí jen to, ci bude potřebovat. Sobotka se prý nebojí, že by se NATO mohlo rozpadnout a dál počítá s tím, že nám bezpečnost zajišťuje členství v Alianci.

Stranou Sobotkovy pozornosti nezůstala ani Evropská unie. Premiér vysvětloval, proč v tuto chvíli nepřijmeme euro. Došlo i na uprchlíky.

„Zaprvé pro to není společenský konsenzus, který vzdání se vlastní měny vyžaduje. Pracujeme na tom, aby naše ekonomika byla na euro připravena. Zadruhé prestiž eura byla poškozena krizí eurozóny, zejména tím, co se odehrávalo v Řecku, a prestiž Evropské unie byla poškozena migrační krizí. Pokud tyhle škody nebudou nějakým způsobem odstraněny, tak nelze očekávat, že by lidé v nějakém velkém počtu začali podporovat myšlenku přijetí společné evropské měny. Já myslím, že tady potřebujeme dosáhnout určité rehabilitace Evropské unie, určité rehabilitace myšlenky evropské spolupráce v příštích letech.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …