Sobotka: Černá Hora by mohla dostat pozvánku do NATO ještě letos

02.07.2015 20:44

Česko se bude snažit, aby Černá Hora dostala ještě letos pozvánku ke vstupu do NATO. Po dnešním setkání s černohorským premiérem Milem Djukanovičem to řekl český ministerský předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Sobotka: Černá Hora by mohla dostat pozvánku do NATO ještě letos
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pořad Otázky Václava Moravce s premiérem Bohuslavem Sobotkou

Djukanović dnes na tiskové konferenci řekl, že Černá Hora na konci července podepíše smlouvu se Škodou Praha na už dříve dohodnuté vybudování druhého bloku tepelné elektrárny v Pljevlje za 350 milionů euro (9,5 miliardy korun).

Černá Hora by měla být podle Sobotky první zemí, o kterou se Severoatlantická aliance rozšíří. Poznamenal, že ho mrzí, že NATO dosud o přistoupení Černé Hory nerozhodlo. "Objevuje se možnost, aby Černá Hora do konce roku pozvánku dostala. Naše diplomacie bude toto téma otevírat," slíbil Sobotka. Djukanović Česku za jeho podporu poděkoval. Připomněl, že pro Evropu je důležité vytvoření "zóny stability" v oblasti tradičně neklidného západního Balkánu, a to i kvůli přílivu migrantů, kteří využívají cestu přes Balkán.

Premiéři spolu dnes mluvili i o ekonomické spolupráci. Podle Djukanoviče již v minulosti byly za hlavní oblasti spolupráce stanoveny energetika, doprava a cestovní ruch. "Za posledních pět let se obrat vzájemného obchodu ztrojnásobil," poznamenal Sobotka.

České firmy se podílejí na výstavbě dvou malých vodních elektráren, nedávno Škoda Praha vyhrála tendr na dodání bloku pro uhelnou elektrárnu v Pljevlje. Smlouva měla být podle Djukanoviče podepsána na konci června, zdržely ji ale prý "drobné" potíže. Nový podpis byl stanoven na konec července.

Černá Hora je připravená a v této chvíli je hlavním kandidátem na vstup do NATO

Černohorský premiér dále řekl, že se Sobotkou mluvil o projektech na modernizaci železnice v Černé Hoře nebo o opravě železniční stanice v Podgorici. Dalším tématem byl cestovní ruch. "Snažíme se zlepšit podmínky pro snazší příjezd českých turistů," řekl Djukanović. Podle Sobotky Černou Horu ročně navštíví asi 50.000 Čechů.

Djukanović se v Praze zúčastní semináře o obchodních a investičních příležitostech v Černé Hoře, který se koná na ministerstvu průmyslu. Odpoledne se setkal s předsedou Senátu Milanem Štěchem (ČSSD), který ocenil pokrok Černé Hory a jeho posun ve snaze o integraci do NATO. Stejně jako premiér podpořil vstup do NATO v co nejbližším termínu.

"Černá Hora je připravená a v této chvíli je hlavním kandidátem na vstup do NATO. Má nicméně podobný přístup, jaký zastává ČR ke vstupu do eurozóny. Není to hra o rychlost, ale je třeba důkladně a kvalitně splnit všechna kritéria," řekl Štěch. Djukanović zdůraznil, že se Černá Hora soustředí v rámci regionu na zajištění jeho stability. V rámci vzájemných vztahů obou zemí je cílem prohloubit hospodářskou spolupráci zejména v oblasti energetiky. Oba předsedové se shodli na potřebě prohloubit také spolupráci mezi oběma národními parlamenty s cílem získat zkušenosti při jednáním před vstupem Černé Hory do EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…