Sobotka: Česko je pro Čínu důležitým partnerem v rámci EU

27.11.2015 6:00

Česká republika, ačkoli není s Čínou souměřitelná z hlediska velikosti ekonomiky i počtu obyvatel, je pro Čínu důležitým partnerem v rámci Evropské unie. V poslední den své oficiální návštěvy Číny to uvedl český premiér Bohuslav Sobotka. Dopoledne místního času navštívil provincii Che-pej, kde jednal s místními představiteli a zahájil podnikatelské fórum, odpoledne ho pak čekalo ještě jednání s čínským premiérem Li Kche-čchiangem.

Sobotka: Česko je pro Čínu důležitým partnerem v rámci EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

"Provincie Che-pej, která má něco přes 70 milionů obyvatel, je provincií, která má tradiční vztahy s Českou republikou a ještě s bývalým Československem. V 50. letech tam byla poskytnuta poměrně rozsáhlá pomoc v podobě zemědělské techniky a od té doby lidé z provincie Che-pej sledují, co se v České republice děje," uvedl Sobotka. Dnes už to podle něj není jen o tradici, ale také o přímých vazbách podnikatelů. "Naše firmy usilují o kooperaci s chepejskými firmami, chystá se tam výstavba pivovaru, je snaha podpořit tam export českého piva, budou probíhat výměny dětí z této provincie do České republiky," dodal. Během jeho návštěvy bylo s místními představiteli podepsáno několik dohod stvrzujících tuto spolupráci.

Během celého týdne Sobotkovy návštěvy Číny se jednalo o mnoha projektech z různých oblastí, zejména ale z dopravy, zdravotnictví či infrastruktury. Premiéra doprovázel ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Dříve avizovaní ministři dopravy Dan Ťok a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová ale nakonec do země nedorazili. "Myslím, že jsme se docela obešli i bez nich. Dohodli jsme se na tom, co Česká republika potřebuje, a to je druhé přímé letecké spojení. Takže jsem rád, že společnost China Eastern už projevuje živý zájem, kontaktuje pražské letiště a chce velmi rychle jednat o tom, aby se příští rok otevřela přímá linka ze Šanghaje do Prahy," uvedl český premiér.

Česká republika je podle něj rovněž připravena přijmout daleko více turistů než doposud. Letos by do České republiky mohlo dorazit na 300.000 Číňanů. "Praha má dobrou pověst, řada čínských představitelů, se kterými jsem mluvil, v Praze již byla, slyšela o ní nebo se tam chystají," dodal. I celkově je zde Česká republika vnímána pozitivně a ve vztazích prý již nejde jen o obecné fráze, ale o konkrétní projekty a obchody. Celkem bylo během Sobotkovy cesty podepsáno 36 memorand a dohod a za každou z nich jsou konkrétní aktivity, které se budou dále rozvíjet.

Za největší zážitek své cesty Sobotka označil návštěvu buddhistického kláštera v Šanghaji. "Byl to krásný kontrast. Ta atmosféra, ten klid pro meditaci v kontrastu s okolním světem, s živým finančním centrem, s hektickým programem, který jsem tady měl. To si budu dlouho pamatovat," poznamenal. Od mnichů dostal darem sochu Buddhy a znovu s úsměvem podotkl, že ji určitě vezme pro zklidnění situace na některé z příštích zasedání vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …