Sobotka: Debata u rozpočtu se ještě povede o investicích a platech

21.05.2014 16:59

V případě přípravy státního rozpočtu na příští rok nadále podle premiéra Bohuslava Sobotky platí záměr snížit výdaje na externí služby o polovinu, seškrtat neobsazená tabulková místa v úřadech nebo snížit cestovní výdaje. O investicích a možném růstu platů ve veřejném sektoru bude ještě koalice i vláda jednat, uvedl Sobotka po jednání vlády. Otázka rozpočtových výdajových rámců by tak podle něj měla být do konce května dořešena.

Sobotka: Debata u rozpočtu se ještě povede o investicích a platech
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bohuslav Sobotka na kampani ve Zlínském kraji

Vláda dnes již počtvrté odložila projednávání střednědobých výdajových rámců státního rozpočtu v dalších letech. Pro příští rok Ministerstvo financí navrhovalo výdaje rozpočtu a státních fondů zvýšit o 11 miliard Kč ze schválených 1153 miliard Kč a v roce 2016 o 15 miliard ze schválených 1163,5 miliardy korun. Návrh obsahuje nově i výdaje pro rok 2017.
MF v materiálu upozornilo, že zvýšené rámce, včetně nově navrženého na rok 2017, zabezpečují, že deficit veřejných financí nepřekročí tříprocentní hranici. Ministr financí Andrej Babiš pouze upozornil, že příští rok deficit veřejných financí zvýší o 0,5 procentního bodu transakce související s pronájmem stíhaček Gripen.

Babiš uvedl, že nadále navrhuje pro příští rok státní rozpočet se schodkem 100 miliard korun. Zároveň upozornil, že strategie vlády pro roky 2015 a 2016 je dočasná. „Opatření proti zamezení daňových úniků se totiž projeví až na konci roku 2016," uvedl. Ministr financí rovněž upozornil, že se podaří plánovaný schodek financovat s menším objemem peněz. Státní dluh by tak letos stoupnout a měl by zůstat na úrovni 1,7 bilionu korun.

Každé ministerstvo prý má ušetřit polovinu výdajů na právní a poradenské služby

Podle dřívějších informací ČTK navrhlo MF, aby každé ministerstvo ušetřilo polovinu výdajů na právní, konzultační a poradenské služby. Celkově takto chce MF ušetřit příští rok na externích službách proti původním plánům pro rok 2015 přes 300 milionů korun.

V případě platů státních zaměstnanců chce premiér v příštím roce navýšit platy státních zaměstnanců o více než 2,5 procenta, což navrhuje ministr financí Andrej Babiš (ANO). Debata o zvyšování platů se rozvířila zejména poté, co původní návrh na jednoprocentní zvýšení odmítli zástupci učitelů. Školské odbory návrh Ministerstva financí interpretovaly dokonce tak, že počítá se zmrazením učitelských platů, požadovaly přitom navýšení o tři až pět miliard korun. Odbory dokonce požadují růst platů o pět procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…