Sobotka: Dokud Babiš média neprodá, trvá riziko jejich zneužití

01.06.2017 13:05

Dokud bývalý ministr financí Andrej Babiš (ANO) neprodá média, která vlastní, bude přetrvávat riziko jejich zneužití v politickém boji. Novinářům to dnes řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Situace kolem Babiše a jeho médií, kterou se dnes zabýval i Evropský parlament, podle Sobotky reputaci Česka neprospěla. Zároveň se ale podle něj ukazuje, že Česko problém dokáže řešit.

Sobotka: Dokud Babiš média neprodá, trvá riziko jejich zneužití
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na volebním sjezdu v Brně

„Pochybnosti a velké otazníky tady přetrvávají,“ řekl Sobotka. Podle něj uniklé nahrávky i vyjádření některých novinářů z deníku Mladá fronta Dnes ukazují, že Babiš úkoloval média, která vlastnil prostřednictvím vydavatelství Mafra. „Dokud nedojde k tomu, že ta média budou jednoznačně oddělena, například dokud je Andrej Babiš neprodá, tak ta rizika, ty pochybnosti tady budou existovat i nadále,“ řekl premiér.

Situací na českém mediálním trhu se dnes zabýval Evropský parlament. „Kdyby Andrej Babiš nechtěl koncentrovat ve svých rukou mediální, politickou a současně ekonomickou moc, tak by k této situaci nikdy nedošlo. V okamžiku, kdy Andrej Babiš vstoupil do politiky, tak se měl rozhodnout, jestli chce být představitelem státu, voleným zástupcem občanů, nebo jestli chce být podnikatel nebo jestli chce být mediálním magnátem,“ řekl Sobotka.

Záležitost podle něj české reputaci v Evropské unii nepomohla. „Ale současně si myslím, že se ukázalo, že jsme schopni ten problém řešit v rámci našich mechanismů. A byl to mimo jiné důvod, proč jsem navrhl odvolání Andreje Babiše z vlády,“ řekl Sobotka. Podle něj také věci pomohl zákon o střetu zájmů, který zakazuje členům vlády vlastnit periodický tisk.

Babiš kvůli zákonu o střetu zájmů počátkem února převedl svůj holding Agrofert, jehož součástí je i Mafra, do svěřenských fondů. Po květnovém odchodu z vlády uvedl, že uvažuje o vyčlenění Mafry z Agrofertu a její převedení do nezávislé nadace. Konkrétní představu o takovém kroku ale zatím nemá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …