Sobotka: EU musí kvůli terorismu posilovat výměnu informací

23.05.2017 16:58

Pokud má EU zvládnout boj s terorismem, musí posilovat bezpečnostní spolupráci zemí a výměnu informací mezi bezpečnostními a tajnými službami. Nutné je udržet také dosavadní výměnu informací s Británií i po ukončení Brexitu. Shodli se na tom dnes v Praze premiéři Česka a Estonska Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Jüri Ratas. Předseda estonské vlády přijel do ČR představit priority pro evropské předsednictví, které jeho země přebírá od července, píše ČTK.

Sobotka: EU musí kvůli terorismu posilovat výměnu informací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Při teroristickém útoku na halu v Manchesteru, kde se konal koncert, zahynulo 22 lidí. Několik desítek dalších utrpělo zranění.

„Shodli jsme se na potřebě permanentně pracovat na posilování bezpečnostní spolupráce v rámci Evropy. Je evidentní, že pokud máme zvládnout boj s terorismem, pokud máme teroristy porazit a zvýšit bezpečnost občanů, vyžaduje to velmi intenzivní výměnu informací v rámci EU, mezi jednotlivými bezpečnostními strukturami, mezi jednotlivými tajnými službami,“ řekl po jednání s estonským protějškem Sobotka.

Zdůraznil, že je důležité, aby po dokončení Brexitu zůstaly mezi Británií a EU těsné nejen obchodní vazby, ale i ty v oblasti bezpečnosti. „Není důvod, abychom oslabovali naši současnou spolupráci. Je v zájmu České republiky, Evropy i Britů, abychom udrželi současnou úroveň výměny informací,“ řekl český premiér.

Podle Ratase teroristický útok v Manchesteru ukázal, jak je evropská jednota a spolupráce důležitá. „Naším primárním cílem je udržet soudržnou a jednotnou EU,“ uvedl Ratas.

Estonsko se chce při svém předsednictví soustředit nejen na bezpečnost, ale také na otevřenost ekonomiky a inovace či digitální trh s volným pohybem dat. Sedmadvacítka bude jednat dál o spolupráci s Británií, o směrnici o vysílání pracovníků, změnách migrační a azylové politiky či o své vlastní reformě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…