Sobotka: Jsem rád, že Macron přijede do ČR

28.08.2017 10:21

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) připomněl na setkání velvyslanců v České republice priority zahraniční politiky Česka. „Jsem rád, že ČR je nejen úspěšná a stabilní, ale je i ekonomicky a diplomaticky aktivní,“ sdělil Sobotka.

Sobotka: Jsem rád, že Macron přijede do ČR
Foto: ReproFoto: TV Prima
Popisek: Bývalý premiér Bohuslav Sobotka v pořadu Partie TV Prima.

Úvodem hovořil Sobotka mimo jiné o exportu, na němž jsme podle jeho slov založeni. „Rozhodně nám dnes nestačí společný trh Evropské unie, ale potřebujeme exportovat i jinam. Je tedy také potřeba být aktivní v oblasti diplomacie,“ zmínil Sobotka. Následně se vyjádřil k aktuálním tématům.

„Naše vláda klade důraz na přátelské a stabilní vztahy s našimi sousedy. Máme několik formátů, které jsme vytvořili a které fungují velmi dobře a prakticky. Prvním formátem, který přispívá ke stabilitě, je náš strategický dialog, jenž vedeme s Německem,“ řekl Sobotka a hovořil zejména o dopravní infrastruktuře a o vědě a výzkumu.

„Druhý důležitý nástroj je spolupráce zemí v rámci V4. Je to nástroj pro prosazování našich národních zájmů v rámci Evropské unie. Jsem přesvědčený o tom, že V4 sehrála důležitou roli při debatě o řešení migrační krize a při definici nových cílů a nových směrů,“ dodal premiér. Důležité jsou podle něj také vztahy se Slovenskem. V té souvislosti zmínil také spolupráci v rámci slavkovského formátu, do něhož spadá i Rakousko. 

„Nechci opomenout ani těsné vztahy s Polskem, které pro nás má důležitou roli. Chceme rovněž rozvíjet strategické partnerství s Francií. Jsem rád, že prezident Emmanuel Macron přijede na jaře do České republiky,“ zmínil premiér, že nyní je třeba připravit akční plán pro spolupráci s Francií. 

„Evropa prochází výraznými změnami. To, co Evropu ovlivňuje, je debata o brexitu. Je důležité, aby brexit co nejméně poškodil naše vztahy, které máme s Velkou Británií. V žádném případě nesmíme opustit naše občany, které máme ve Velké Británii,“ řekl rovněž Sobotka. Rozhovořil se pak také o humanitární pomoci, kterou Česká republika poskytuje. 

Vyzdvihl také roli Česka v boji proti Islámskému státu. „Byli jsme aktivní součástí boje proti Islámskému státu. Ten boj bude nepochybně pokračovat. Česko se zachovalo zodpovědně. Tím, že jsme byli součástí koalice, patřili jsme diplomaticky k její nejaktivnější části. Pokud bude Islámský stát v regionu Blízkého východu poražen, bude v tom mít Česká republika svoji roli,“ uzavřel toto téma Sobotka.

Důležitá je podle něj i reforma Evropské unie, kdy nebyla zvládnuta jak migrační krize, tak krize eurozóny. „Jsem rád, že Česká republika je klíčový hráč v oblasti posílení obrany,“ zmínil rovněž český premiér. „Složitější situace je v oblasti konvergence. Důležitá je i debata nad směrnicí o vysílání pracovníků. Je to téma, které dnes Evropu rozděluje. Nebudeme-li včas schopni dosáhnout dohody, budou mít některé členské státy tendenci si toto téma upravovat po svém. Hledejme dohodu na úrovni Evropské unie. Konvergence je ale také využití evropských fondů,“ zmínil Sobotka.

„Nestojíme o to, abychom byli považování za zónu levné práce. Ta naše pozice v rámci Evropy musí být jiná, musí být ambicióznější. Musíme se soustředit na dobře placená místa,“ sdělil rovněž premiér.

Závěrem Sobotka uvedl, že země, které neplatí eurem, by mohly mít pozorovatelský status při jednáních eurozóny. Podle Sobotky by to podpořilo vzájemnou důvěru. Poslední minuty Sobotkova projevu pak patřily poděkování diplomatům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…