Sobotka: Konvička je naprostý magor

23.08.2016 9:35

„Nechceme tady mít silnou muslimskou komunitu,“ uvedl v rozhovoru pro Právo premiér Bohuslav Sobotka. S německou kancléřkou Angelou Merkelovou, která ve čtvrtek přijede na jeho pozvání do Česka, chce také projednat svůj návrh na zřízení evropské armády.

Sobotka: Konvička je naprostý magor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Prioritou Bohuslava Sobotky je dle jeho slov mít dobré vztahy s našimi sousedy. „To je základní kámen jakékoliv rozumné zahraniční politiky. Ti, kteří jsou vám nejblíž, vám mohou nejvíce rozumět, ale mohou představovat i ten největší problém,“ uvedl Sobotka s tím, že jde o první návštěvu Merkelové v mandátu jeho vlády. 

Jak následně také uvedl, jedním z témat bude jistě migrace, kdy nedochází ke shodě na kvótách. „Jsem od začátku migrační diskuse přesvědčen, že v rozhodování o počtech uprchlíků musí mít členské státy suverenitu. To národní vlády musí lidem v konečném důsledku garantovat bezpečí,“ podotkl Sobotka. Zároveň však uvedl, že není možné slučovat a říkat, že uprchlík se rovná terorista. „Stejně ale není možné uplatňovat přístup, který v loňském roce uplatnilo Německo, kdy bez jakékoliv kontroly umožnilo příliv obrovského množství lidí,“ uvedl.

V souvislosti se společnou evropskou armádou Sobotka podotkl, že Evropa nemůže být závislá pouze na Severoatlantické alianci. „Musíme hájit vlastní hranice, vlastní bezpečnostní zájmy,“ zmínil. „USA nejsou ochotny tahat z ohně všechny kaštany za Evropu. Některé kaštany bude muset vytáhnout Evropa sama,“ dodal. A právě i o tomto chce s Merkelovou mluvit, neboť jej zajímá názor spolkové republiky na posílení spolupráce v oblasti obrany. 

Původní text ZDE.

Premiér Sobotka se v rozhovoru vyjádřil také k vývoji v Turecku. „Každý, kdo chce mít s Evropskou unií zjednodušený vízový styk na tři měsíce, tak musí splnit podmínky. To, co se v Turecku děje po potlačeném pokusu o puč, jde obráceným směrem,“ řekl Sobotka s tím, že je velmi znepokojen rozsáhlým zatýkáním, vyhazováním z práce či zásahy do justice.

A samozřejmě přišla řeč i na nedělní happening Martina Konvičky, který se se svými přívrženci převlékl za džihádisty. „Už nějakou dobu se ukazuje, že pan Konvička je magor. To, co se odehrálo, ta jeho nová výtržnost, to ukázalo, že je to naprostý magor. Společnost je potřeba před takovými lidmi chránit. Policie by měla důsledně dbát na dodržování zákonů,“ sdělil. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…