Sobotka: Musíme mít pevné vztahy s USA. NATO není Varšavská smlouva a nic ho nenahradí

04.04.2016 7:44

„Ameriku potřebujeme,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Peking je podle Sobotky pro Česko také důležitý, ale nikdy nám nemůže dát tolik, co NATO a EU.

Sobotka: Musíme mít pevné vztahy s USA. NATO není Varšavská smlouva a nic ho nenahradí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Sobotka v rozhovoru mimo jiné uvedl, že je potřeba vztahy s Američany utužovat. Jeho názor je tak opětovně jiný než názor hlavy státu Miloše Zemana. Zeman totiž jen několik dní zpátky zpochybnil česko-americké vztahy, když napomenul Česko za přílišnou submisivitu v minulosti. 

„Je potřeba udržovat těsné vazby s USA, protože kdykoliv se Evropa dostala do problémů, dokázala je překonat jen ve spolupráci se Spojenými státy. Spolupráce mezi EU a USA se zdaleka nevyčerpala,“ podotkl Sobotka. Vzpomněl na patnáctileté společné boje v Afghánistánu, spolupráci v Iráku či boj proti Islámskému státu.

„Zlepšuje se vzájemný byznys, loni vzrostl o 13 procent, máme s USA aktivní obchodní bilanci, takže toho vyvezeme víc, než kolik toho dovezeme. Ta spolupráce je velmi silná,“ říká premiér. Popírá i to, že by se tato spolupráce narušila kauzou Libanonce Alího Fajáda, kterého jsme vyměnili za skupinu zadržených Čechů.

Rezervy Sobotka vnímá například v počtech studentů na školách či v oblasti filmového průmyslu, kde je dle jeho názoru třeba posílit spolupráci. „Začínáme v tomto směru být konkurenceschopní, měníme kvůli tomu legislativu. Je obecně důležité, aby se Amerika, která je nyní zaujatá prezidentskými volbami, neuzavírala do sebe, protože při boji s terorismem potřebujeme širší koalici pro udržení bezpečnosti ve světě,“ podotkl. Velkou rezervou je dle něj také transatlantická obchodní dohoda mezi USA a EU. 

USA se zastává i v otázce bezpečnosti. „Když nám tu bezpečnost nebude garantovat NATO, což do značné míry znamená vojenská síla USA, tak kdo nám ji bude garantovat?“ ptá se. „To přece neznamená, že jsme submisivní, vždyť i v NATO, pokud jde o základní strategické otázky, sedíme u jednoho stolu. Na summity jezdí ministr zahraničí a prezident, takže i Miloš Zeman má možnost říct jasně svá stanoviska. NATO není Varšavská smlouva,“ uvedl Sobotka.

Sobotka se také vyjádřil k uplynulé návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. „Určitě si nemyslím, že proto, abychom podpořili dobré vztahy s Čínou, se jí máme podbízet. Čína o to ani nestojí, nic takového po nás nechce,“ řekl premiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…