Sobotka: Na podzim se u nás začne stavět továrna na pneumatiky Nexen

27.02.2015 13:33

Základní kámen nové továrny jihokorejského výrobce pneumatik Nexen Tire v České republice bude položen letos na podzim. Uvedl to premiér Bohuslav Sobotka, který dnes u jihokorejského města Pusan navštívil místní továrnu Nexen Tire. Kromě toho zavítal do továrny automobilky Hyundai a strojírenského závodu Doosan Industries.

Sobotka: Na podzim se u nás začne stavět továrna na pneumatiky Nexen
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Společnost Nexen Tire a Hyundai Mobis v Česku připravují investice ve výši 27 miliard korun. Továrny na pneumatiky a světlomety automobilů by v budoucnu měly zaměstnat zhruba 1900 lidí.
    
"Dnes jsem se dozvěděl, že je plánováno položení základního kamene v rámci nově budovaného areálu na podzim letošního roku," řekl Sobotka k nové investici Nexen Tire v Česku. "Práci by v tom areálu, který bude jinak vysoce automatizován, mělo najít víc než 1000 českých zaměstnanců. Výroba by mohla začít v roce 2018 a tímto rokem by měla být také naplněna i ta ambice zaměstnanosti," dodal. 
    
Společnost Hyundai je největším jihokorejským investorem v České republice, především díky automobilce Hyundai Motor v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Další investice v objemu zhruba čtyř miliard korun připravuje v tuzemsku společnost Hyundai Mobis. Její továrna na výrobu světlometů by měla zajistit 900 nových pracovních míst. 
    
"Budu považovat za úspěch, pokud se nám podaří dotáhnout do konce dva velké investiční projekty, které jsou v tuto chvíli rozjednány, to znamená investice firmy Hyundai Mobis na Severní Moravě a investice firmy Nexen Tire v Ústeckém kraji," řekl ve čtvrtek Sobotka na dotaz, co bude považovat za největší úspěch své cesty do Jižní Koreje. 
    
"Jsem totiž přesvědčen, že za těmito firmami přijdou další. Řada korejských investorů, například subdodavatelů těchto společností, čeká na to, až se tyto projekty podaří zrealizovat, a už sondují možnosti investovat v České republice. Byl bych rád, aby vláda dokončila tyto dva projekty, a tím pádem se můžeme připravit na další korejské investice v Evropě a v České republice," dodal Sobotka po čtvrteční schůzce s jihokorejskou prezidentkou Pak Kun-hje v Soulu. 
    
Společnost Doosan Industries koupila v roce 2009 plzeňskou Škodu Power, která je teď jedním z pěti nejvýznamnějších výrobců turbín na světě. 
    
Jak již dříve uvedli členové vládní a podnikatelské delegace v Soulu, podpis žádných velkých dohod se v průběhu Sobotkovy návštěvy Jižní Koreje nečekal. Po 19:00 hodině místního času (11:00 SEČ) odletěl český premiér zpět do Prahy. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…