Sobotka: Nemá cenu dělat si boxovací pytel z Babiše. Tejc: Nebudu štěpit poslanecký klub

16.03.2015 10:52

V souvislosti s 38.sjezdem ČSSD, který proběhl o víkendu, přináší server Novinky.cz rozhovor se znovuzoleným předsedou strany Bohuslavem Sobotkou a také s neúspěšným kandidátem na post prvního místopředsedy strany Jeronýmem Tejcem. Sobotka se vyjádřil mimo jiné i ke kritice, že do vedení ČSSD byli zvoleni jen jeho příznivci. Tejc pak uvedl, že navzdory tomu, že se mu nepodařilo získat místopředsednický post, zůstává nadále členem sociální demokracie a její klub ve sněmovně rozhodně nechce štěpit.

Sobotka: Nemá cenu dělat si boxovací pytel z Babiše. Tejc: Nebudu štěpit poslanecký klub
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bohuslav Sobotka na mítinku v Rousínově. V pozadí Jeroným Tejc

Opětovně zvolený šéf ČSSD odmítl často se objevující kritiku, že noví místopředsedové strany nejsou jeho oponenti: „Když se podíváte na osobnosti, jako je Martin Starec nebo Lubomír Zaorálek, to nejsou žádní přikyvovači, to jsou lidé, kteří mají něco za sebou. Mají zkušenosti. Jejich názorů si vážím. Stejně jako si vážím názorů třeba předsedy senátorského klubu Petra Víchy nebo Milana Chovance,“ uvedl Sobotka. Reagoval i na námitku některých delegátů sjezdu, kteří podle serveru prý

v kuloárech namítali, že nové vedení bude odtrženo od venkova, protože v něm sedí hned tři místopředsedové z Prahy. Sobotka, přiznal, že zastoupení Prahy posílilo, ale považuje to „do určité míry“ za výhodu. Prý bude nutno přemýšlet, o tom, jak v Praze získat silnější politickou podporu.

Tejc ale v rozhovoru pro Novinky.cz velké zastoupení členů z Prahy na místopředsednických postech kritizoval slovy: „...je zvláštní, že výrazné zastoupení má Praha, která nikdy nepřispěla k výhře soc. dem. ve volbách do sněmovny.“

Tejc prezentuje názory konzervativní funkcionářské základny

Sobotka se v rozhovoru opřel do dvou neúspěšných kandidátů na post prvního místopředsedy ČSSD, Tejce a Jiřího Dienstbiera. „Jsem rád, že Milan Chovanec podporu získal. V porovnání s Dienstbierem nebo Tejcem je to člověk, který evidentně dokáže soc. dem. spojovat,“ prohlásil předseda ČSSD a v další části rozhovoru zašel v kritice Tejce ještě dál: „Jeroným Tejc prezentuje názory konzervativní funkcionářské základny, která doufá, že není potřeba dělat jakékoliv změny. Já si myslím, že to není cesta, která by mohla být pro soc. dem. perspektivní.“

Předseda sociálních demokratů na to, že na sjezdu několikrát padla silná slova na adresu hnutí ANO a zda je tedy tento subjekt pro ČSSD skutečnou hrozbou, odpověděl: „Já si nedělal boxovací pytel ani z ANO, ani z lidovců. Nedává to žádný smysl. Kdybychom nebyli v koalici s ANO a lidovci, tak bychom neměli ve sněmovně dost hlasů na to, abychom prosazovali naši sociálně orientovanou politiku. Jiné rozumné koaliční partnery nemáme,“ vyslal Sobotka smírný tón na adresu koaličních partnerů s tím, že většina stran ve sněmovně je napravo. „Těžko si představit, že bychom s ODS nebo TOP 09 prosazovali vyšší minimální mzdu,“ dodal premiér.

Referendum o přijetí eura nechceme, protože jsme se k tomu zavázali ve vstupní smlouvě do EU

Možná poněkud překvapivě se také vyslovil pro přijetí eura. A odmítl o této věci vyhlásit referendum, jak navrhuje například opoziční ODS. „Nenavrhujeme udělat referendum o přijetí eura, prostě proto, že k přijetí eura jsme se zavázali ve vstupní smlouvě do EU v roce 2004. Musíme přijmout zákon o obecném referendu, protože bychom chtěli, aby existovala možnost pořádat referenda v okamžiku, kdy o to požádá určitá část občanů – třeba 250 tisíc,“ uvedl Sobotka.

ČR potřebuje stabilnější měnu

Na námitku, proč chce ČSSD euro ve chvíli, kdy má společná evropská měna tolik potíží, uvedl: „My potřebujeme investice, abychom vytvářeli nová pracovní místa. Investoři se ptají na to, kdy budeme platit společnou evropskou měnou. Po tom, co se odehrálo po znehodnocení koruny, kdy klesá hodnota majetku a mezd, je jasné, že potřebujeme stabilnější měnu,“ konstatoval s tím, že to jsou důvody, proč chce ČSSD otázku přijetí eura otevřít.

Na to lze ovšem namítnout, že Češi nejsou přijetí eura příliš nakloněni, a tak by toto téma mohlo ČSSD v příštích volbách uškodit. „Ne všechno, co děláte pro stát, je v danou chvíli pohodlné nebo populární,“ připustil Sobotka s tím, že toto je téma, ve kterém se sociální demokraté shodují s prezidentem Zemanem, který také prosazuje přijetí společné evropské měny. „Je to námět pro to, abychom tu postupovali ve větší koordinaci,“ dodal Sobotka.

Zda bude jednobarevné vedení ČSSD výhodné, ukáže až čas

Tejc v rozhovoru kritizoval názorovou jednotnost nově zvoleného vedení ČSSD. „To, že vedení soc. dem. bude jednobarevné, může vést k tomu, že neosloví tak široký počet skupin jako tehdy, kdy bylo pestřejší. Ale může to mít i výhody. Ukáže to čas,“ připustil.

Odmítl také, že by byl na straně vnitrostranické opozice. „Říkám věci na rovinu na každém jednání dovnitř. Výjimkou je sjezd, kde byly přítomny televizní kamery. To nebylo mé rozhodnutí,“ uvedl s tím, že současné vedení znamená téměř absolutní moc pro Bohuslava Sobotku, ale také absolutní odpovědnost. „Já věřím, že Sobotka si toho bude vědom,“ řekl.

Nikdy jsem nebral věci osobně. Jinak bych si zužoval manévrovací prostor

Na otázku, zda bude schopen s vedením, které delegáti zvolili, komunikovat, když se v nominačním projevu ostře vymezil vůči Milanu Chovancovi, kterého nakonec sjezd zvolil prvním místopředsedou, odpověděl, že nikdy nebral věci osobně. „Pokud politik bere věci osobně, tak si zužuje manévrovací prostor a především není schopen vést debaty o věcech, které je nutné prosadit,“ uvedl s tím, že nebude mít problém komunikovat s vedením.

Nehlasoval bych v rozporu s vůlí strany

Potvrdil, že bude dál pracovat pro sociální demokracii. Jako šéf ústavně-právního výboru sněmovny chce straně pomáhat v bitvách, které stranu čekají. „Rozhodně patřím k těm, kteří by za žádných okolností neštěpili poslanecký klub, a nehlasoval bych ani v rozporu s vůlí strany,“ naznačil ochotu být loajálním straníkem.

Pokud dáváme práva členům, tak by to mělo být se vším všudy

Vyjádřil se i ke změně stranických stanov. Tu podpořil, ovšem s výjimkou posílení pravomocí předsednictva. Proč mu vadí právě tato věc? „Zůstává možnost zasahovat do kandidátních listin a bez udání důvodu vyřadit kandidáta. To mi nepřipadá vhodné při existenci přímých voleb členů. Pokud dáváme práva členům, tak bychom je měli dávat se vším všudy a nelimitovat je zásahy předsednictva strany,“ vysvětlil.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…