Sobotka: Podporujeme Junckerův balíček, ale nepřeceňujeme ho

18.12.2014 16:50

Česká republika podporuje investiční balíček navržený novým šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a chystá se do něj aktivně zapojit. Českým novinářům to dnes v Bruselu řekl premiér Bohuslav Sobotka před zahájením summitu Evropské unie. Investice v hodnotě 315 miliard eur (8,7 bilionu korun) určené k oživení hospodářského růstu jsou jedním z hlavních témat zasedání prezidentů a premiérů evropské osmadvacítky.

Sobotka: Podporujeme Junckerův balíček, ale nepřeceňujeme ho
Foto: Hans Štembera
Popisek: Skrutátoři při hlasování počítají hlasy

„Je to signál pro investice do ekonomiky, signál pro podporu růstu a zaměstnanosti. Z tohoto hlediska ho nepochybně česká vláda bude podporovat," prohlásil Sobotka po příjezdu do Bruselu.

Vláda již podle něj vybírá projekty, které by fond mohl financovat. Peníze určené k motivaci investorů zamíří podle něj do veřejných i soukromých projektů například v oblastech energetiky či dopravní infrastruktury. Juncker a jeho tým počítá s tím, že investiční plán by v příštích třech letech měl přitáhnout investory v členských zemích ke zhruba dvěma tisícovkám projektů.

Kolem plánu panuje shoda

Podle Sobotky však vliv projednávaného balíčku nelze přeceňovat. Česko chce prý proto rovněž akcentovat dočerpávání prostředků z kohezních fondů, neboť to „bude mít srovnatelně pozitivní vliv na ekonomický růst a zaměstnanost jako Junckerův balíček", uvedl český premiér. S jejich čerpáním má ČR dlouhodobě problémy.

Kolem nedávno představeného investičního plánu EK panuje v obecné rovině mezi členskými zeměmi shoda. Potřebu posílení investic, stejně jako nutnost strukturálních reforem a rozpočtové odpovědnosti, nikdo v principu nezpochybňuje. Čeká se především debata o detailech plánu, například o tom, zda se případně vložené prostředky budou počítat do rozpočtového deficitu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…