Sobotka: Program, který by měl zachraňovat Řecko, je mrtvý

16.07.2015 13:49

Česká republika si nepřeje, aby byl k případné překlenovací půjčce pro Řecko aktivován starší krizový fond, který společně vytvořily všechny země Evropské unie, známý jako Evropský finanční stabilizační mechanismus (EFSM). Novinářům to dnes v Bruselu řekl český premiér Bohuslav Sobotka. Podle ministra financí Andreje Babiše se na dnešním jednání šéfů státních pokladen celé evropské osmadvacítky podobně vyjádřil nejen on sám, ale také jeho kolegové ze zemí mimo eurozónu. Kritický byl veřejně například britský ministr George Osborne.

Sobotka: Program, který by měl zachraňovat Řecko, je mrtvý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka postupně odpovídá

Evropská unie plánuje, že na přechodnou dobu využije EFSM na poskytnutí prostředků Řecku, než země potýkající se s vážnými dluhovými problémy získá financování jinde. Za půjčky z EFSM ručí všechny státy evropské osmadvacítky, ne jen státy eurozóny jako je tomu u programu Evropského stabilizačního mechanismu (ESM). Dohoda na něm bude ale ještě nějakou dobu trvat.

"EFSM je mrtvý program, to jednoznačně vyplývá ze závěru Evropské rady. Ale máme do té míry schopnou Evropskou komisi, že možná dokáže oživit i mrtvý a polozapomenutý záchranný program," napsal dnes Sobotka. "Pokud o tom přesvědčí evropské ministry financí, tak s tím Česká republika nic nenadělá. Český ministr financí musí postupovat tak, abychom v Řecku nepřišli o peníze. To jasně vyplývá i z mandátu, který pro něj v pondělí schválila vláda," doplnil.

Jak Sobotka, tak ministr financí Andrej Babiš (ANO) v pondělí na tiskové konferenci po jednání vlády uvedli, že Česká republika odmítá garantovat případnou půjčku Řecku a neposkytne Řecku ani žádnou přímou půjčku. Poskytnutí překlenovací půjčky Řecku ze zdrojů EU je pro Česko přijatelné v případě, že s půjčkou budou spojeny právně závazné záruky, které zabrání ztrátě peněz, uvedl pak ve středu podle agentury Reuters Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…