Sobotka: Speciální zákon pro NP Šumava není ideálním řešením

29.07.2014 10:45

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nepokládá za ideální řešení, aby měl Národní park Šumava speciální zákon. Vítá spíš obecnou úpravu, která by řešila režim pro všechny národní parky. Řekl to dnes po setkání s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (ANO) v Českém hydrometeorologickém ústavu v Praze. Obecnou úpravu navrhuje Ministerstvo životního prostředí v novele zákona o ochraně přírody a krajiny.

Sobotka: Speciální zákon pro NP Šumava není ideálním řešením
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

Kritizovaný senátní návrh zákona o šumavském národním parku má ve středu projednávat vláda, podle doporučení ministerstev by ho měla odmítnout.
„My jsme byli v minulých letech svědky celé řady legislativních návrhů, které by řešily speciálně situaci Národního parku Šumava. Já to (senátní návrh zákona) nepokládám za úplně ideální řešení, protože nelze mít pro jeden národní park speciální zákon a pro ostatní národní parky obecnou úpravu," uvedl premiér.

Naopak novela zákona o ochraně přírody a krajiny podle něj bude mnohem přijatelnější pro obce i vstřícnější pro veřejnost a návštěvníky národních parků. „Připravovaná novela by mohla získat širší podporu v Senátu a ve sněmovně," dodal.

Se senátním návrhem nesouhlasí ekologické organizace ani prezident Miloš Zeman

Z různých důvodů se senátním návrhem nesouhlasí ekologické organizace ani prezident Miloš Zeman, který se kvůli tomu chtěl středečního projednávání předlohy ve vládě zúčastnit. Odmítnutí předlohy navrhla téměř všechna ministerstva, která ji posuzovala v připomínkovém řízení, výjimkou bylo jen Ministerstvo pro místní rozvoj.

Ani chystaný návrh novely zákona pro všechny národní parky není však bez kritiků. Některé šumavské obce se obávají, že omezí jejich rozvoj, naopak podle ekologů může snížit ochranu přírody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…