Sobotka: Švýcarské referendum je znakem sílícího trendu

10.02.2014 14:31

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vidí ve výsledku švýcarského referenda o imigraci sílící trend rozhodování ve vyspělých zemích. Česko podle něj přistěhovalectví nově regulovat nechce. Řekl to po zasedání koaličního kabinetu.

Sobotka: Švýcarské referendum je znakem sílícího trendu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Jeho výsledek byl poměrně těsný, nicméně je to určitý trend, který, jak se zdá, tak v těchto vyspělých zemích spíše sílí v posledních letech," uvedl Sobotka. Podle něho nemá česká vláda „ambici nějakým způsobem omezovat pohyb lidí, kteří jsou občany Evropské unie a přesouvají se pouze z jedné země Evropské unie do země jiné".

Švýcaři těsnou většinou přijali v referendu návrh místních nacionalistů na omezení přistěhovalectví

„Samozřejmě jiná otázka je například regulace přílivu pracovníků ze zemí, které nejsou členy Evropské unie, na český trh práce, a tady se domnívám, že jsou tady dostatečné kompetence pro to, aby takový přísun pracovníků byl regulován a vláda zatím nenavrhuje změny v této oblasti," podotkl také.

K výsledkům švýcarského referenda se dnes v Bruselu vyjádřil i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, podle něhož omezení imigrace není příznivá věc. Při příchodu na jednání šéfů diplomacií členských zemí unie poznamenal, že Švýcarsko se tak vyčleňuje z pravidel schengenského prostoru. Je prý proto možné, že to bude mít na alpskou zemi dopad.

Švýcaři těsnou většinou přijali v referendu návrh místních nacionalistů na omezení přistěhovalectví. Pro návrh se vyslovilo 50,3 procenta účastníků hlasování. Opatření má platit i pro všechny občany EU a má omezit i volný pohyb osob mezi Švýcarskem a zeměmi unie. Švýcarsko sice není členem unie, ale je součástí takzvaného schengenského prostoru bez hraničních kontrol. Unie už nad výsledky referenda vyjádřila politování.

Imigrační omezení si vyžádá změnu ústavy a bude stanovovat horní hranici počtu cizinců, kteří dostanou povolení k pobytu ve Švýcarsku. Konkrétní limity v referendu řešeny nebyly, protože se mají odvíjet od dané situace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…