Sobotka: Úřad práce se zaměří na dlouho nezaměstnané a kontroly

06.12.2016 15:56

Úřady práce by se měly v příštích měsících zaměřit víc na kontroly vyplácení dávek a na hledání zaměstnání lidem, kteří jsou dlouhodobě bez práce. Měly by k tomu využít peníze z evropských fondů i posílení o dalších 300 úředníků od července příštího roku. Novinářům to dnes po návštěvě generálního ředitelství úřadu práce řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Víc než rok bez místa je kolem 150 000 lidí.

Sobotka: Úřad práce se zaměří na dlouho nezaměstnané a kontroly
Foto: pppartners.cz
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na Dnech NATO a Dnech Vzdušných sil AČR v Ostravě

Zaměstnanost v Česku překročila 72 procent a je rekordní. Nezaměstnanost dále klesala, v říjnu činila pět procent. Úřady práce evidovaly 366 244 uchazečů o zaměstnání a 19 063 volných míst. Podle údajů Eurostatu má ČR nejnižší nezaměstnanost v EU, a to 3,8 procenta. V Německu je to 4,1 procenta. Sobotka označil české výsledky za „výborná čísla“. Podle něj je pro ministerstvo práce a úřady práce nyní klíčové dostat na trh práce co nejvíc lidí z evidence nezaměstnaných.

„Zhruba 154 000 lidí je bez práce déle než 12 měsíců, z nich zhruba 100 000 déle než dva roky,“ uvedl. Podle něj by se úřady práce a ministerstvo měly soustředit na maximální motivování nezaměstnaných k přijetí práce. Měly by také pokračovat v kontrolách vyplácení dávek. Využít by k tomu měly 300 nových pracovníků, kteří nastoupí od července příštího roku, i evropské peníze. Víc komunikovat by měly se zaměstnavateli.

Ti si stěžují na to, že v Česku už pracovníky nemohou sehnat. Žádají proto síly ze zahraničí. Podle Sobotky je úkolem vlády „primárně zaměstnat lidi z ČR“. Nedávná analýza ministerstva práce ale ukázala, že Česko už zřejmě narazilo na hranici takzvané přirozené nezaměstnanosti.

Jako nástroje ke zlepšení zaměstnávání zmínil Sobotka příspěvek na dojíždění či zřizování společensky účelných míst a přijímání na veřejně prospěšné práce. Cestou je i tlak na zvyšování mezd, aby k práci motivovala, podotkl premiér.

Od roku 2012 se úřady práce nevěnují jen problematice zaměstnávání, ale vyplácejí také dávky. Náplň i strukturu instituce změnila reforma exministra Jaromíra Drábka (TOP 09). Úředníci po ní získali nový počítačový systém, s nímž byly ale potíže. Kvůli pochybením při výběru dodavatele se pak úřady musely ze dne na den vrátit ke starým programům.

Podle ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD) se po posílení o 300 pracovníků v příštím roce bude agendě zaměstnanosti a dávek věnovat zhruba tolik lidí jako před reformou. Po ní úřadům síly chyběly.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…