Sobotka a Fico si popovídají s Merkelovou. Nejen o EU

25.03.2017 18:23

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), německá kancléřka Angela Merkelová a předseda slovenské vlády Robert Fico si na začátku dubna v Berlíně připomenou 25. výročí podpisu smlouvy o dobrém sousedství mezi Československem a Německem. Vyplývá to z materiálu, kterým se bude ve středu zabývat vláda. Trojice politiků by měla v Německu také jednat o evropských tématech a zúčastní se debaty se studenty.

Sobotka a Fico si popovídají s Merkelovou. Nejen o EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Slovenska Robert Fico a premiér Česka Bohuslav Sobotka

Smlouva o dobrém sousedství a přátelské spolupráci, podepsaná 27. února 1992, reflektovala nové podmínky vzájemných vztahů po pádu železné opony. Německo se zavázalo mimo jiné k podpoře českého členství v Evropských společenstvích (předchůdce Evropské unie). Obě smluvní strany se rovněž dohodly na pravidelných konzultacích na různých úrovních, připomíná ČTK.

Sobotka a Fico by měli jednání s Merkelovou zahájit jednáním u oběda, kde se budou věnovat otázkám Evropské unie. Po společné tiskové konferenci zamíří na setkání s německými, českými a slovenskými studenty, s nimiž budou diskutovat na téma „Příspěvek středoevropského regionu k budoucnosti Evropy“.

Přijetí smlouvy už letos v den 25. výročí jejího podpisu připomněli ministři zahraničí všech tří zemí Lubomír Zaorálek, Miroslav Lajčák a Sigmar Gabriel. V dokumentu uvedli, že Česko, Slovensko a Německo chtějí vytvářet silnější Evropu, která bude konkurenceschopná, zajistí bezpečnost a obstojí v globalizovaném světě. Smlouva z roku 1992 podle nich posílila kontakty všech tří zemí a přispěla ke zlepšení jejich vztahů.

Na smlouvu o dobrém sousedství navázala o pět let později Česko–německá deklarace, která na rozdíl od předchozího dokumentu řešila i odškodnění obětí nacismu. Deklarace ale zároveň uváděla, že obě strany nebudou zatěžovat své vztahy politickými a právními otázkami pocházejícími z minulosti a že se zaměří na budoucnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…