Sobotka a Herman čelili interpelacím kvůli odhalení Havlovy lavičky v Oxfordu

12.03.2015 11:38

Poslance zaměstnala při dnešních dopoledních interpelacích loňská cesta vicepremiéra Pavla Bělobrádka a ministra kultury Daniela Hermana (oba KDU-ČSL) do Velké Británie, při níž se v Oxfordu odhalovala lavička Václava Havla. Podle Zdeňka Ondráčka (KSČM) se jednalo o výlet, ač to měla být pracovní cesta. Doprovod ministrů označil poslanec za kompars. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i Herman návštěvu Británie obhajovali.

Sobotka a Herman čelili interpelacím kvůli odhalení Havlovy lavičky v Oxfordu
Foto: Jan Polívka
Popisek: Na Lavičce Václava Havla v Plzni chybí po útoku vandalů skleněné ozdoby v hodnotě několik tisíc korun

Ondráček zdůraznil, že mu nejde o Havlovu lavičku. "Je mi jedno, jaký kult chcete z Václava Havla udělat," prohlásil poslanec. Chybí mu prý odpovědi na některé otázky, které Sobotkovi písemně položil. Ondráček poukázal na to, že Sobotka podle něho neuvedl úplný výčet členů delegace, když na palubě vládního speciálu byl podle jeho informací i duchovní Tomáš Halík s doprovodem. Podivil se taky nad tím, že developer a sponzor KDU-ČSL Luděk Sekyra, jenž byl donátorem lavičky, si podle Ondráčka pozval další čtyři lidi.

Poslanec: Víc než o pracovní návštěvu se jednalo o výlet do Londýna a Oxfordu

Vláda navíc schvalovala návrh označený jako Bělobrádkova pracovní cesta, podotkl komunistický poslanec. "Víc než o pracovní návštěvu se jednalo o výlet do Londýna a do Oxfordu. Nic proti tomu, ale měli jste to tak nazvat, a ne mlžit," řekl Ondráček.

Sobotka zdůraznil, že písemně odpověděl na všechny poslancovy dotazy, a to na základě podkladů, které od úřadů dostal. Cesta byla řádně schválena na jednání vlády, uvedl premiér. Havlova lavička byla podle něho hrazena ze soukromých peněz, zástupci vlády se vedle jejího odhalení účastnili i slavnosti na českém velvyslanectví k 25. výročí sametové revoluce. Cílem těchto i jiných akcí k výročí bylo zvýšit pozitivní povědomí o Česku, řekl Sobotka, jenž se tehdy účastnil odhalení Havlovy busty v americkém Kongresu.

Podle Sobotky stála cesta 791 tisíc, podle Ondráčka 1,25 milionu

V Británii se podle Hermana uskutečnila jednání o spolupráci ve vědě, výzkumu a inovacích i o péči o kulturní dědictví. Účast členů vlády na odhalení Havlovy lavičky podtrhovala slavnostnost této události, uvedl ministr.

Cesta dvanáctičlenné delegace s doprovodem stála podle Sobotkovy odpovědi asi 791.000 korun. Ondráček to zpochybnil, když s náklady na přepravu podle něho stál "výlet" nejméně 1,25 milionu. Pracovní cesta by se dala podle poslance pořídit do 50.000 korun.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…