Sobotka a Herman ve službách landsmanšaftu. Otevřené dveře k majetkovým nárokům Sudeťáků. Zpochybňují základ našeho státu, varuje Miroslav Grebeníček

14.10.2016 13:26

Někdejší šéf komunistů Miroslav Grebeníček poskytl obsáhlý rozhovor stranickým Haló novinám. A pálil v něm na všechny strany. Nešetřil Václava Havla, Spojené státy ani sudetské Němce a dávku slov jako z kulometu si vysloužili i předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) a lidovecký ministr kultury Daniel Herman.

Sobotka a Herman ve službách landsmanšaftu. Otevřené dveře k majetkovým nárokům Sudeťáků. Zpochybňují základ našeho státu, varuje Miroslav Grebeníček
Foto: kscm.cz
Popisek: Miroslav Grebeníček, poslanec KSČM

Grebeníček znovu připomněl, že se ministr kultury Daniel Herman před několika měsíci zúčastnil sjezdu Sudetoněmeckého landsmanšaftu. A to se souhlasem předsedy vlády Sobotky. Bývalý předseda komunistů v této souvislosti prohlašuje, že se člen české vlády bratříčkuje s lidmi, kteří odmítají uznat porážku nacistického Německa. Komunista nechápe, proč český premiér této německé skupině „podlézá“.

„V každém případě ale touto formou podlézavosti porušuje slib ústavního činitele, který zavazuje předsedu české vlády hájit zájmy České republiky. Až dosud to byli jen soukromě někteří politici a společenské skupiny v České republice, zejména ale řada hodnostářů římskokatolické církve a funkcionáři lidovců, kdo nadbíhali z řady důvodů landsmanšaftu. Mnozí se dokonce nestyděli a nestydí stavět naroveň utrpení obětí nacistického teroru, vyhlazování a války s utrpením a majetkovými újmami německých pachatelů,“ uvedl Grebeníček.

Tento neblahý trend podle komunisty nastolil Václav Havel, když se omluvil za divoký odsun sudetských Němců. „Od doby, kdy Václav Havel pronesl ve funkci prezidenta republiky jako úlitbu za předchozí podporu, kterou z Německa dostával, svou jednostrannou ostudnou omluvu Sudeťákům a vlastně všem Němcům za poválečný odsun německého obyvatelstva, které rozbíjelo a zradilo Československou republiku, jsme se dostali k otevřenému vládnímu zpochybňování právních základů republiky,“ hřímal dál poslanec KSČM.

Celý rozhovor naleznete zde

Prostě a krátce, předseda vlády Sobotka prý selhal a ve vládě se bohužel nenašel nikdo, kdo by to řekl nahlas. Sobotka v této souvislosti reagoval na jeden z dotazů Miroslava Grebeníčka a sdělil mu, že vystoupení ministra Hermana bylo zcela v souladu s Česko-německou deklarací, ale podle Grebeníčka to není pravda. K dovršení všeho zlého se pak Herman omluvil za uplatňování principu kolektivní viny, což je podle komunistického poslance opravdu hrozivé, protože to otevírá dveře nárokům sudetských Němců v České republice.

Herman by měl podle Grebeníčka vědět, že těm československým Němcům, kteří se postavili nacistům, bylo ponecháno československé občanství. Otázkou tedy je, proč to Herman dělá, když tím podle komunisty ohrožuje základy republiky.

„Pro Českou republiku je ovšem i dnes smrtelně nebezpečné, když ve vládě nebo v jejím čele jsou lidé, kteří zpochybňují právní základy českého státu a plácají cokoli, co chtějí tu protektoři z Washingtonu, tu úředníci z Bruselu nebo třeba i landsmanšaft a nacističtí pohrobci slyšet a za co jim zatleskají,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…