Sobotka a šéfové Parlamentu uctili na Olšanech sovětské vojáky

11.05.2015 16:33

Položením věnců u památníku rudoarmějců na pražských Olšanských hřbitovech dnes premiér Bohuslav Sobotka, předsedové obou komor Parlamentu Milan Štěch a Jan Hamáček a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (všichni ČSSD) uctili památku zhruba 150.000 sovětských vojáků, kteří padli při osvobozování Československa. Spolu s dalšími účastníku pietního aktu se poklonili také památce lidí, kteří položili životy při bojích o Prahu před 70 lety.

Sobotka a šéfové Parlamentu uctili na Olšanech sovětské vojáky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

"Největší podíl na osvobození Československa v letech 1944 a 1945 měla Rudá armáda. Při osvobozování Československa zahynulo víc než 100.000 vojáků Rudé armády a já si myslím, že je na místě, abychom uctili jejich památku a připomenuli si jejich hrdinství," zdůvodnil dnes Sobotka novinářům svoji účast na vzpomínkovém aktu. 
   
Toho se kromě předních českých činitelů zúčastnili zástupci ambasád Ruska a dalších postsovětských republik, váleční veteráni a vojáci. Kytici karafiátů nebo šeříků přišly k pomníku položit také desítky Rusů žijících v Česku. Mnozí z nich měli oděv ozdobený tradičními černo-oranžovými svatojiřskými stužkami, které se staly symbolem hrdinství sovětských vojáků za druhé světové války, ale i proruských odpůrců západního směřování Ukrajiny. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…