Sobotka bojuje o přežití. Ztrácí důvěru voličů

20.09.2013 16:55

O rozštěpení sociální demokracie na dva tábory, prozemanovský zastoupený hejtmanem Michalem Haškem a protizemanovský představovaný předsedou strany Bohuslavem Sobotkou, se hovoří už dlouhou dobu. Podle serveru Prvnízprávy.cz Sobotka u voličů ztrácí důvěru.

Sobotka bojuje o přežití. Ztrácí důvěru voličů
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bohuslav Sobotka odpovídal novinářům

Exkluzivní průzkum společnosti SANEP pro deníky VLP mimo jiné zjišťoval, zda a jak dalece jsou sociální demokraté jednotni či jim po volbách hrozí rozkol.

Jedná se o zásadní otázku. V případě, že se ministerským předsedou stane Bohuslav Sobotka, vydá se ČSSD levicovou cestou a bude hledat podporu u KSČM, zatímco zemanovci zůstanou stranou. Ministry by se mohli stát mezi jinými Lubomír Zaorálek, Jiří Dienstbier a Ivan Krejčí. Naopak, pokud by v čele vlády stanul Michal Hašek, ve vládě by mohli usednout nynější ministrři, kandidující za SPOZ, tedy Martin Pecina, Zdeněk Žák, Miroslav Toman, František Lukl a František Koníček. Zároveň by trval vliv prezidenta Miloše Zemana na výkonnou moc, píší Prvnízprávy.cz.

Podle uvedeného průzkumu má v celorepublikovém průměru silnější pozici Michal Hašek před stávajícím předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou. Toho by upřednostnilo coby předsedu vlády 21,5 % dotázaných, zatímco Haška 23,3 %.

Hašek má silnější pozici v devití ze čtrnácti krajů včetně hlavního města. Sobotkovi může navíc ještě uškodit situace na Ostravsku, je mu totiž připisován díl viny na podezřelém prodeji OKD Zdeňku Bakalovi.

Průzkum proběhl ve vybrané reprezentativní skupině 7.982 dotázaných občanů naší republiky ve věku 18 – 69 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…