Sobotka bude naposledy řídit vládu. Žádná rozlučka se ale nechystá

06.12.2017 6:29

První a současně také poslední schůze v demisi čeká dnes vládu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Schvalovat bude mimo jiné mandát pro předsedu vlády na evropský summit, který se uskuteční příští čtvrtek a pátek. Sobotka v úterý novinářům řekl, že nechystá ve Strakově akademii žádnou rozlučku, řada ministrů se podle něj bude ve Sněmovně dál potkávat, i když někteří budou v opozici.

Sobotka bude naposledy řídit vládu. Žádná rozlučka se ale nechystá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Povolební zasedání vlády

Na unijní jednání v Bruselu by se měl po jmenování nové menšinové vlády ANO, které plánuje prezident Miloš Zeman na příští středu, vypravit v roli předsedy vlády už šéf ANO Andrej Babiš. "Pokud bude chtít nová vláda mandát upravit, tak má možnost, ale je důležité, aby tady určitý mandát byl vytvořen," uvedl Sobotka. Babišova vláda se pravděpodobně sejde hned po svém jmenování.

Demisi Sobotkovy vlády přijal Zeman v úterý a vládu pověřil prozatímně výkonem funkce. Ministři koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL mají na svém posledním jednání na programu mimo jiné několik návrhů vládních nařízení. "Jednání bych ani nesvolal, ale někteří ministři mají věci, které nesnesou odkladu," řekl Sobotka. Chce projednat jen materiály, u nichž nebudou spory.

Ministři by měli projednat mimo jiné návrh, aby se části Františkových Lázní, Karlových Varů a Mariánských Lázní staly památkovou rezervací, materiály o dotačních programech v zemědělství či o účasti armády na cvičeních v zahraničí. Zabývat se budou i nařízením o povolání vojáků k plnění úkolů policie do konce příštího roku. Na návrh vnitra by se mělo hovořit i o úpravě systemizace služebních a pracovních míst s účinností od ledna.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…