Sobotka bude s vedením pošty a odbory jednat o mzdách

16.12.2016 6:28

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes bude s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD), vedením České pošty a zástupci odborů jednat o mzdové situaci v podniku. Tři menšinové odborové organizace vyhlásily na pondělí dvouhodinovou stávku. Protestu by se mělo zúčastnit kolem 6000 lidí, připomíná ČTK.

Sobotka bude s vedením pošty a odbory jednat o mzdách
Foto: Hansniko Štembera
Popisek: Interpelace na premiéra Bohuslava Sobotku. Řešil se například i Fidel Castro. Padouch nebo hrdina?

Odborové hnutí zaměstnanců České pošty, SOS-21 a Nezávislý odborový sněm České pošty požadují po vedení podniku navýšení tarifní mzdy pro všechny zaměstnance o 2500 korun měsíčně. Pošta se před třemi týdny dohodla s většinou odborových organizací, že navýší od dubna tarifní mzdy pracovníků v provozu o 2,6 procenta, tedy v průměru asi o 550 Kč.

Sobotka podle svých slov podporuje zvyšování platů v České poště v příštích letech a nediví se, že její zaměstnanci nejsou spokojení. Řada zaměstnanců České pošty se zvlášť před vánočními svátky cítí přetížena, navíc musí například nabízet finanční produkty.

Růst mezd na poště podle vedení podniku i premiéra záleží na výsledcích České pošty a na tom, co její hospodaření dovolí. Pošta každoročně nárokuje po Českém telekomunikačním úřadu úhradu ztráty z poskytování základních služeb objednaných státem ve výši zhruba 1,8 miliardy Kč, regulátor jí přiznává zhruba o 1,1 miliardy méně. Podle odborářů by právě jedna miliarda Kč byla potřeba ke krytí požadovaného zvýšení mezd.

Na dnešní jednání byli pozváni zástupci Podnikového koordinačního odborového výboru ČP, který se ke stávce nepřipojí. Stávkující odboráře bude zastupovat předseda stávkového výboru Evžen Dvorský.

Průměrná mzda v podniku se pohybuje kolem 21 400 Kč, tedy téměř 6000 Kč pod celostátním průměrem. Česká pošta zaměstnává přes 30 000 lidí, z toho víc než 90 procent je v provozu a obchodu. Podnik má 3200 poboček. Pošta loni zvýšila konsolidovaný zisk před zdaněním o čtvrtinu na 302 milionů korun.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…