Sobotka by měl radost. Hamáčkovi se prý povedlo to, o čem vždycky snil

01.03.2019 9:18

Dnes v Hradci Králové začíná dvoudenní volební sjezd ČSSD a redaktor MF Dnes Petr Kolář si všímá, že u sociálních demokratů je před ním nebývalý klid. Hovoří proto o zhmotněném snu někdejšího šéfa ČSSD a bývalého premiéra Bohuslava Sobotky. „Hamáček svojí vyčkávací taktikou naplňuje to, o co se marně snažil jeho předchůdce - moderní levici západního střihu,“ říká.

Sobotka by měl radost. Hamáčkovi se prý povedlo to, o čem vždycky snil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Jan Hamáček

Nevidíme žádné hádky mezi jednotlivými tábory tak typické pro předsjezdové doby od dob soupeření Bohuslava Sobotky s Michalem Haškem. „A i po ostrých rozhovorech věčných kverulantů typu Jiřího Zimoly také nikde ani vidu, ani slechu,“ podivuje se Kolář a dodává, že dokonce i skalní odmítači účasti ČSSD ve vládě už se tolik neprojevují.

V tomto smyslu se podle něj předsedovi Janu Hamáčkovi v tichosti jeho vyčkávací a odsunovací taktikou podařilo to, o co před ním marně usilovali snad všichni lídři sociální demokracie. Otázkou prý ale však je, za jakou cenu. I když ČSSD říkají, že ve vládě s ANO bojují za levicová témata, voliči příliš neoceňují, míní Kolář. Jako důkaz připomněl průzkumy veřejného mínění, které ČSSD řadí na čtvrté místo se ziskem okolo osmi procent.

Každopádně se Hamáčkovi odstranění soupeření dvou vnitrostranických táborů povedlo podle reportéra mnohem elegantněji, než když se o to svého času pokoušel jeho předchůdce Bohuslav Sobotka, který nepohodlné socialisty „na sílu“ odsouval na okraj. „Tím je vyprovokoval k dalšímu rebelování a dával jim punc mučedníků,“ dodává Kolář.

„Hamáček zvolil jinou strategii, která je mu zjevně vlastní. Když se objevil nějaký problém, navenek ho ignoroval a čekal, jak se věci vyvrbí,“ uvedl s tím, že se většinou vyvrbily tak, že dotyčný přestal mít chuť sám bojovat. Jako třeba bývalý hejtman Jiří Zimola.

Ten většinu vlivných socialistů štval tak, že mu v říjnu chtěli coby prvnímu místopředsedovi vyjádřit nedůvěru na ústředním výkonném výboru strany. „Hamáček takové hlasování nedopustil, aby se Zimola oním mučedníkem v očích některých svých spolustraníků nestal,“ dodal.

Podobný styl jsme mohli pozorovat u někdejšího druhého muže ČSSD Milana Chovance, když v rozporu s usnesením poslaneckého klubu odmítl přijet na hlasování o důvěře vládě. I zde ale Hamáček neudělal nic a opět si počkal. Chovanec pak na začátku ledna oznámil, že složí poslanecký mandát. „Ostatní halasní kritici pochopili, že žádnou přestřelku, na které by si mohli vysloužit vnitrostranické i mediální ostruhy, s Hamáčkem nevyprovokují,“ podotkl reportér.

Závěrem dodává, že všichni již chápou, že k účasti ve vládě dnes sociální demokracie nemá žádnou alternativu. A tak ji nekritizují. Ani výprask v eurovolbách stranou podle Koláře neotřese. „ČSSD bude ‚stabilizovaná‘. A pokud příště nevypadne z Poslanecké sněmovny, může to tak být několik příštích let. Teprve s Hamáčkem se tak naplňuje Sobotkův sen o ‚moderní levici západního střihu‘,“ napsal na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…