Sobotka byl donucen začít se chovat drsněji. Ale není to prý kvůli Babišovi

18.02.2017 6:51

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka mění styl. Z diplomata, který se nenechá vyprovokovat a jemuž byl vždy bližší úřednický styl, má teď být sebevědomý předseda, který dovede ČSSD i po příštích volbách do vlády. Za změnou však nestojí jen reakce na vystupování ministra financí Andreje Babiše z ANO. Hlavním důvodem je podle hlasů ze Sobotkova okolí situace uvnitř strany. Píše o tom dnešní Mladá fronta Dnes.

Sobotka byl donucen začít se chovat drsněji. Ale není to prý kvůli Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Zatímco první tři roky bylo cílem hlavně držet vládu pohromadě, teď se mnohem víc dostává do popředí vnitrostranická politika. Jde o to, mobilizovat členskou základnu i voliče,“ cituje list jednoho z nejmenovaných Sobotkových spolupracovníků. „Může to souviset s atmosférou před sjezdem. Má se rozhodovat o budoucnosti a personáliích. A samozřejmě to bude lépe fungovat, když vedení bude vystupovat razantněji,“ všímá si pak místopředseda ČSSD Jan Hamáček.

Sobotka podle listu vycítil, že i když nemá při kandidatuře na post předsedy ČSSD soupeře, hrozí, že získá slabý mandát. To by mohlo způsobit, že delegáti mu do vedení navolí lidi, se kterými nebude chtít spolupracovat, a straníci pak spíš než volební kampaní budou žít stranickými spory.

Premiér, jak list píše, potřebuje pravý opak: spolustraníky sjednotit, aby do voleb přes zatím nepříznivě se vyvíjející průzkumy nešli s poraženeckou náladou. A také, aby do voleb šli bez pragmatické úvahy, že teď sice předsedu podpoří, ale po volbách si najdou nového. Sobotka se obává, že by se této role mohl zhostit jeho kritik, jihočeský hejtman Jiří Zimola. I vůči němu tak premiér zostřil, označil ho za „Babišovu loutku“.

Změnu poznalo i širší vedení strany na posledním uzavřeném jednání v pražském hotelu Olšanka. Sobotka spolustraníky překvapil motivačním projevem, kterým se je snažil vyburcovat, aby s ním šli k vítězství do voleb a že strana v souboji s hnutím ANO není outsiderem.

„Chtěl lidi zvednout. Ale bylo vidět, že se v tom ještě moc necítí. V projevu měl pomlky, kdy čekal, že lidi zatleskají, místo toho bylo ticho,“ řekl listu jeden z účastníků.

Jak list dále píše, spokojený zatím Sobotka nemůže být zcela ani s tím, jak zatím dopadá jeho snaha víc tlačit na tradiční témata ČSSD. Právě nedostatek této snahy mu loni po neúspěchu v krajských volbách vnitrostranická opozice vyčetla. Zatímco politický tlak na provozovatele prodejen Albert pomohl ke zvýšení platů zaměstnanců, neúčinný je na mobilní operátory. Sobotkovu pozici v tomto ohledu zkomplikoval svými vyjádřeními ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek s náměstkem Lubomírem Bokšteflem. „Premiéra to hodně naštvalo, celou dobu za to téma bojuje a pak přijde nějaký náměstek a řekne, že kdo chce levnější ceny, ať jede do Polska. S Mládkem si taky hodně ostře promluvil,“ tvrdí další Sobotkův spolupracovník.

Podle listu prý Mládka premiér neodvolal jen proto, že už se blíží volby a nechce riskovat, že by změna v úřadu ohrozila přijetí novely zákona o elektronických komunikacích. O tu jde totiž především.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…