Sobotka čeká, že Babiš vysvětlí své obchodní transakce

16.03.2017 10:59

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) očekává, že ministr financí Andrej Babiš (ANO) do konce dubna vysvětlí své obchodní transakce, jak ho k tomu ve středu vyzvala Sněmovna. Sobotka v tiskové zprávě uvedl, že nelze bagatelizovat usnesení poslanců. Babiš ve středu sněmovní usnesení odmítl s tím, že diskusi poslanců považuje za manipulaci a lži a že nebude nic zdůvodňovat.

Sobotka čeká, že Babiš vysvětlí své obchodní transakce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Pokládám za nezbytné, aby člen vlády, která ve své politice klade velký důraz na boj proti daňovým únikům, podvodům a šizení státu, nebyl sám podezírán z toho, že používal neférové nebo dokonce nezákonné praktiky k tomu, aby se vyhnul placení daní. Podobná podezření poškozují nejen pověst ministra financí, ale dobré jméno celé naší koaliční vlády,“ uvedl Sobotka.

„Žijeme v parlamentní demokracii, vláda se na základě Ústavy v konečném důsledku odpovídá ze své činnosti Poslanecké sněmovně. Místopředseda vlády a ministr financí A. Babiš by proto neměl usnesení PS bagatelizovat či zpochybňovat a měl by na něj rychle odpovídajícím a dostatečným způsobem reagovat,“ napsal premiér.

Sněmovna ve středu Babiše vyzvala, aby do konce dubna vyvrátil „vážná“ podezření z daňových úniků v souvislosti se svými obchody se skupinou Agrofert, kterou dříve vlastnil. Pokud šéf ANO požadavek nenaplní, premiér by měl podle dokumentu vyvodit vůči Babišovi důsledky. Jaké, dokument neuvádí. Sobotka ve svém prohlášení také žádné důsledky vůči vicepremiérovi a ministrovi financí nezmínil.

Premiér dnes také vyzval Babiše, aby ministerstvo financí respektovalo dřívější výzvu rozpočtového výboru Sněmovny ohledně kontrol korunových dluhopisů, které nepodléhají zdanění. „Finanční správa je povinna garantovat občanům, že ve všech případech postupuje striktně v souladu se zákonem, zcela objektivně a podle zásady padni komu padni,“ napsal Sobotka.

Rozpočtový výbor Sněmovny vyjádřil podezření, že některé společnosti a jejich vlastníci mohli v roce 2012 při vydávání korunových dluhopisů zneužít nebo obcházet daňové zákony. Babiš sám čelí kritice kvůli tomu, že nakoupil korunové Agrofertu za zhruba 1,5 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…