Sobotka čelil rozjetým odborářům. Kvůli kolabující fabrice

25.09.2016 13:23

Klid se nekoná. Situace je horší, než to vypadá. Šéf odborářů Josef Středula bije na poplach kvůli stovkám zaměstnanců v letecké výrobě v Kunovicích. „Z našeho pohledu je situace daleko vážnější, než se snaží ruská strana zaonačit. Všechny kroky se vedou k tomu, ať se celý produkt vyvede mimo Českou republiku,“ uvedl dnes po jednání ve Zlíně předseda ČMKOS. Problém s hrozbou přesunu výroby Aircraft Industries do Ruska přijel řešit i předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Sobotka čelil rozjetým odborářům. Kvůli kolabující fabrice
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka a předseda ČMKOS Josef Středula

„Vláda má zájem na tom, aby bylo maximum výroby udrženo v České republice,“ uvedl po setkání se zástupci odborářů KOVO, ČMKOS a představitelů Zlínského kraje premiér Bohuslav Sobotka při nedělní návštěvě Zlína. „Jako zástupci vlády budeme jednat s ruskou stranou, abychom jasně deklarovali zájem na tom, aby se výroba nestěhovala do Ruska a zůstala zachována tady,“ doplnil premiér. Významná část letecké výroby ve společnosti Aircraft Industries Kunovice se totiž potýká s ekonomickými problémy. Konkrétní plán, jak dál postupovat, by mělo připravit podle Sobotky ministerstvo zahraničí a průmyslu a zahájit komunikaci s ruskými partnery.

V Rusku prý málem oslavují přesun výroby

Na jednání do Zlína přišel také předseda ČMKOS Josef Středula, který nejdřív obecně zkritizoval to, že v kraji mají lidé druhou nejnižší mzdu v České republice. „To považuji za velký vykřičník. Myslím si, že by v rámci fungování tripartity tohle mělo být zohledněno,“ zhodnotil a pak se věnoval konkrétně situaci v Aircraft Industries. „Z našeho pohledu je situace daleko vážnější, než se snaží ruská strana zaonačit. Všechny kroky se vedou k tomu, ať se celý produkt vyvede mimo Českou republiku. Žádnou klidovou situaci tady nevidím. Odboráři vyhlásili stávkovou pohotovost a dosáhli toho, že byly zaplaceny pohledávky zaměstnanců, které se týkaly relativního detailu, relativního, pro zaměstnance určitě ne, a to stravenek. Jenomže situace je vážná natolik, že významná část zaměstnanců je doma na 60 procentech mzdy. Někteří se pokoušeli i vyhrožovat odborům, aby opět podepsali 60 procent na další období. To považuji za tak vážnou zprávu v kombinaci s tím, že se v Rusku málem oslavuje možný přesun výroby, že to není v pořádku,“ rázně popisoval Středula.

Středula: „Zatím dáváme prostor pro jednání,“ ale…

„Zítra se odehraje ještě jednání s panem ministrem Mládkem,“ zmínil Středula, který ujistil, že bez angažování politiků na nejvyšší úrovni se dá jen těžko ruské straně sdělit zájmy republiky. „Musím říct, že tuto firmu znám už několik desítek let. Byl jsem u obou konkurzů. Bylo mi vyhrožováno,“ konstatoval Středula a pokračoval: „Doufám, že výroba bude zachráněna.“ Upozornil na to, že součástí firmy je i učňovské středisko. „Pokud by došlo k další eskalaci, jsou odbory odhodlané jednoznačně reagovat. Zatím dáváme prostor pro jednání,“ dodal.

Na jednání ve Zlíně o Aircraft Industries. Foto: Daniela Černá

Letadla z Kunovic podražila kvůli propadu rublu

Kunovice mají problém s prodejem letadel, to se projevilo také na platební schopnosti vůči zaměstnancům. K tomu se přidávají obavy z přesunu výroby do Ruska. Odboráři tady vyhlásili stávkovou pohotovost 14. září a odvolali ji 23. září, kdy společnost uhradila závazky vůči zaměstnancům. Jejich počet kvůli špatné ekonomické situaci klesl oproti konci minulého roku z 1 021 na 918. Asi 80 jich je navíc zapůjčeno do jiných firem, kolem 200 lidí je doma se sníženou mzdou. V pondělí by měli v Praze na ministerstvu průmyslu a obchodu jednat o budoucnosti zástupci firmy Aircraft Industries. Problémy vznikly loni kvůli situaci v Rusku, kam posílá firma většinu strojů. Letadla z Kunovic na ruském trhu výrazně podražila kvůli propadu hodnoty rublu vůči dolaru.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…