Sobotka chce kvůli investorům víc podpory technického vzdělávání

04.05.2015 14:17

Němečtí investoři vnímají jako riziko pro budoucnost nedostatek kvalifikovaných pracovních sil v Česku. Novinářům to dnes po jednání s investory v Berlíně řekl český premiér Bohuslav Sobotka. Podle něj musí Česko více podporovat technické vzdělávání a výuku němčiny.

Sobotka chce kvůli investorům víc podpory technického vzdělávání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Investoři podle premiéra hodnotí dosavadní investice v ČR kladně. "Jedním z rizik, které němečtí investoři vnímají, je nedostatek kvalifikované pracovní síly v České republice," řekl však Sobotka. Podle něj se tomu vláda snaží zamezit důrazem na rozvoj technických oborů na středních školách a snahou o větší zapojení firem přímo do vzdělávání. 
   
"Obecně podpora technického školství, rozšíření praxe na středních školách a v učebních oborech tak, aby učni a studenti trávili více času přímo praktickou přípravou ve školách, a samozřejmě také užší spolupráce mezi jednotlivými firmami a středními školami," řekl premiér. 
   
"Je důležité, abychom v rámci našich pedagogických fakult umožnili vzdělávání učitelů, kteří budou připraveni vyučovat němčinu na našich školách," řekl rovněž Sobotka. Podle něj na dnešním setkání zazněly příklady toho, jak německé firmy spolupracují se vzdělávacími institucemi státu, včetně jazykového vzdělávání. 
   
Sobotka také vyjádřil zájem o větší spolupráci mezi Německem a Českem v podpoře vědy a výzkumu. "Německo má Frauenhoferův institut a já bych byl rád, kdyby tento institut rozšířil své aktivity v České republice," uvedl. 
   
Frauenhoferův institut se mimo jiné zabývá výzkumem solárních energetických systémů. 
   
Premiér dnes jednal i o konkrétních možnostech investic německých firem v Česku. "Samozřejmě se snažím využít této návštěvy v Berlíně, abych přesvědčil německé investory, že se vyplatí zůstat v České republice a že se vyplatí rozšiřovat výrobu v České republice," řekl. Konkrétní dohoda však na dopoledním setkání podepsána nebyla. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…