Sobotka chce rychlou výměnu na školství kvůli jednáním o rozpočtu

31.05.2017 16:10

Premiér Bohuslav Sobotka dál počítá s odvoláním ministryně školství Kateřiny Valachové (oba ČSSD). Je podle něj třeba začít s přípravami rozpočtu školství na příští rok a rychle řešit i dotace ve sportu. Ministryně dnes oznámila, že chce obhájit kariérní řád učitelů ve sněmovně a dokončit práci na novele, kterou dnes senátoři vrátili s úpravami dolní komoře. Demisi, kterou podala ke dnešnímu datu kvůli kauze se sportovními dotacemi, ale nestahuje.

Sobotka chce rychlou výměnu na školství kvůli jednáním o rozpočtu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miniistryně školství Kateřina Valachová

Ani podle Sobotky není důvod ke změnám ve výměně v čele ministerstva. „Není důvod měnit cokoliv na rozhodnutí, které bylo učiněno,“ uvedl. Nový ministr Stanislav Štech by měl podle něj být u rozhovorů týkajících se rozpočtu kapitoly, rychle je třeba řešit i dotace ve sportu.

„Pokud jde o kariérní řád, tak má (Valachová) moji podporu, pokud ministerstvo školství doporučí sněmovní verzi, budu se snažit, aby byla schválena sněmovní verze,“ doplnil předseda vlády. Jeho slova přinesla ČTK.

Sněmovna může vrácenou novelu projednávat nejdříve na své další schůzi

Prezident Miloš Zeman dosud neoznámil, jak bude v souvislosti s odvoláním Valachové postupovat. Podle Sobotky by však neměl otálet, protože ministerstvo potřebuje řádné vedení.

Sněmovna může vrácenou novelu projednávat nejdříve na své další schůzi, která má začít 27. června. Vrácený návrh sice musí předseda sněmovny zařadit na program nejbližší schůze, nejdřív však deset dní poté, co ho obdrží poslanci. Na nynější schůzi, která má skončit v pátek 9. června, se to už nestihne. Podle zákona musí předseda sněmovny novelu na program zařadit, jednací řád ale už neukládá, že ji poslanci musejí také projednat.

Senát chce v rámci zavedení učitelského kariérního řádu zvýšit příplatky třídním učitelům.

Demisi Valachové poslal Sobotka na Pražský hrad v pátek, zároveň navrhl na ministra současného náměstka Štecha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…