Sobotka chce ve vládním týmu k restitucím také lidovce

28.03.2014 13:20

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) pokládá za automatické, že ve vládním vyjednávacím týmu k církevním restitucím budou i lidovci. Řekl to v pátek na tiskové konferenci. Za každou koaliční stranu by podle něho mohl být v týmu jeden, nebo dva ministři. Lidovci ale zatím vznik týmu i svou účast v něm odmítají.

Sobotka chce ve vládním týmu k restitucím také lidovce
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Bohuslav Sobotka

„Já se pokusím kolegům z KDU-ČSL vysvětlit, že je užitečné, aby byli součástí vládního týmu. Jestliže je to vládní tým, pak pokládám za automatické, že by v něm měli být zástupci všech tří koaličních stran," řekl ministerský předseda. S návrhem na vytvoření vládního týmu přišel po krachu jednání expertních komisí ČSSD a ANO se zástupci církví. Vláda už přitom má monitorovací tým k restitucím.

Chceme mít jistotu, že peníze neskončí v kvazicírkevním podnikání

„Předpokládám tedy, že to bude delegace, která již bude sestavena na úrovni ministrů," podotkl Sobotka. „To, co je otevřená otázka, je, zdali za každou z koaličních stran tam bude jeden, nebo zdali tam budou dva zástupci," doplnil. Řekl, že mu jde hlavně o to, aby se dohodla účelovost vyplácených finančních náhrad a zavedlo předkupní právo státu na vydávaný majetek.

„My chceme mít jako vláda jistotu, že ty peníze například neskončí v nějakém kvazicírkevním podnikání, ale že budou skutečně použity na veřejně prospěšné účely," uvedl dále premiér. Nevidí prý důvod, proč by se tomu církve měly bránit. O ustavení týmu chce jednat na příští koaliční radě, která by měla připravit konkrétní návrh pro jednání kabinetu.

Církve nechtějí jednat o změnách restitucí. Jednat se má o spolupráci se státem

Církve vznik vládního týmu navrhly, ale zároveň se už se zástupci politických stran nechtějí bavit o změnách církevních restitucí, ale chtějí s nimi diskutovat o „kooperativním modelu další spolupráce mezi státem a církvemi".

Církve podle zákona o majetkovém vyrovnání mají dostat nemovitý majetek, o který byly za komunismu připraveny, v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let stát církvím vyplatí také 59 miliard korun navýšených o inflaci jako náhradu za nevydaný majetek. Zároveň se bude během 17 let církvím postupně až na nulu snižovat příspěvek na podporu činnosti, který dnes činí asi 1,5 miliardy korun ročně. Platnost církevních restitucí loni potvrdil Ústavní soud.

Sobotka na dnešní tiskové konferenci také shrnul svůj pohled na to, co se koaliční vládě za dva měsíce fungovaní podařilo. Hovořil například o stabilizaci zdravotnictví, policie nebo změně postoje k Evropské unii a snaze o lepší čerpání evropských fondů. Zmínil také důraz, který nový kabinet klade na zahraniční investice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…