Ministr přes palubu: Babišovy noviny napsaly, že Chládek trápí úřednice. A Sobotka ho odepsal

28.05.2015 19:01

Premiér Bohuslav Sobotka navrhne v nejbližších dnech odvolání ministra školství Marcela Chládka (oba ČSSD). Odkázal na informace v dnešní Mladé frontě Dnes (MfD) o šikaně podřízených na ministerstvu, nechce je prý zlehčovat. Sobotka to dnes oznámil ČTK v tiskovém prohlášení. Chládek bude první odvolaný ministr nynější vlády za sociální demokracii. Prezident Miloš Zeman se k návrhu vyjádří po nedělním setkání se Sobotkou v Lánech.

Ministr přes palubu: Babišovy noviny napsaly, že Chládek trápí úřednice. A Sobotka ho odepsal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marcel Chládek s Andrejem Babišem

"Pokládám Marcela Chládka za nejlepšího ministra školství za posledních deset let, z mého pohledu předsedy ČSSD ale přestal splňovat přísné nároky, které spojuji s tím, když sociální demokrat vykonává vysokou ústavní funkci člena vlády," uvedl premiér.

Mladou frontu Dnes sice podle Sobotky nelze považovat za nezávislé médium, když deník patří předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi, premiér ale nechce "zveřejněné informace zlehčovat".

Sobotka podle tiskového prohlášení respektuje, že Chládek by svou rezignaci považoval za přiznání viny. "Při našem dnešním rozhovoru ministr Chládek nařčení publikovaná v MfDnes odmítl jako nepravdivá, chce se proti nim bránit," uvedl premiér.

MfD dnes napsala, že za 16 měsíců, kdy Chládek úřaduje, odešlo z pracovnic, které jsou s ministrem v každodenním kontaktu, devět žen, desátá si vzala neplacené volno. Chládek tvrdí, že je náročný šéf. Žádost od premiéra, aby se lépe choval k podřízeným, přitom Chládek vyslechl už jednou, zhruba před rokem.

Ministry na návrh premiéra odvolává prezident. "Dokud pan prezident nebude s panem premiérem o této záležitosti v neděli v Lánech hovořit, nebudeme se vyjadřovat," uvedl k Sobotkovu návrhu Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Nedělní schůzka se má věnovat zejména plánům na vstup České republiky do eurozóny.

Ministrem školství je Chládek od loňského ledna. Členem ČSSD je od roku 2004, vedle vlády zasedá také v Senátu. Vystudoval andragogiku a personální řízení na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, má titul MBA z Vysoké školy ekonomie a managementu v Praze. Působil jako středoškolský učitel v Sokolově a Rakovníku, poté byl mimo jiné náměstkem ředitele Institutu celoživotního vzdělávání v Havířově a před svým zvolením do Senátu v říjnu 2008 vedl Centrum vzdělávání Praha. Působil také jako zastupitel a náměstek hejtmana Středočeského kraje.

V Sobotkově vládě zatím skončili tři ministři za koaliční hnutí ANO. Koncem loňského září rezignovala ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová, jež se stala členkou nové Evropské komise. Nahradila ji Karla Šlechtová, do té doby ředitelka jednoho z odborů na úřadu vlády. V listopadu podal demisi šéf resortu dopravy Antonín Prachař, který čelil kritice mimo jiné kvůli častým personálním výměnám v Ředitelství silnic a dálnic. Na jeho místo usedl někdejší ředitel stavební firmy Skanska Dan Ťok. K letošnímu 1. březnu po tlaku zevnitř hnutí ANO rezignovala ministryně spravedlnosti Helena Válková, ve funkci ji vystřídal její náměstek Robert Pelikán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…