Sobotka chystá stranická referenda. Hlavně si prý chce otestovat sílu

14.06.2014 10:23

Premiér Sobotka doufá, že návrh na vnitrostranické referendum projde při hlasování ústředního výkonného výboru ČSSD. Tuší ale, že to bude bitva. Sobotka chce oživit stranu tím, že všichni její členové se budou moci podílet na sestavování kandidátek, čímž by se omezil vliv regionálních bossů na stranu. Jenže mnohým starý způsob fungování vyhovuje. Sobotkovi jde podle Lidových novin i test své moci uvnitř partaje.

Sobotka chystá stranická referenda. Hlavně si prý chce otestovat sílu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka a Alena Gajdůšková

Od referenda šéf ČSSD očekává výrazné oživení vnitřního života sociální demokracie. Uvedl ale taky, že jde o bitvu, která není úplně jednoduchá. „Je to zcela nová zkušenost, nová věc," řekl Sobotka, podle kterého návrh nejužšího stranického vedení podpořilo 20 členů předsednictva a šest se jich hlasování zdrželo.

Předsednictvo ČSSD podpořilo vnitrostranické referendum o kumulaci funkcí, zastoupení žen na kandidátkách a o jiném způsobu sestavování kandidátek. O konání referenda rozhodne sobotní ústřední výkonný výbor ČSSD. Zvýší se proti minulosti počet delegátů s hlasovacím právem, řekl po pátečním jednání předsednictva šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka.

Hlasování ukáže, jak si Sobotka stojí

Nyní si Sobotka i podle Lidových novin může otestovat svou moc v ústředním výkonném výboru ČSSD. Chce po něm, aby odhlasoval, že o dění ve straně v budoucnu budou rozhodovat všichni její členové, ne jen sekretariáty a pečlivě vybraní delegáti. Sobotka chce, aby všech 23 tisíc členů mělo možnost podílet se na sestavování delegátek.

Jenže ne všichni členové ústředního výkonného výboru si podobnou změnu přejí a pro Bohuslava Sobotku tak nadchází velký test. Zatím nejzásadnější od nepodařeného pokusu o jeho odstranění z vedení ČSSD po Lánské schůzce.

Odpůrci si své argumenty nechávají až na jednání výboru

„Nevím, jestli teď sociální demokracii pálí problém se sestavováním kandidátních listin, já osobně vidím problémy sociální demokracie někde jinde. Třeba v tom, že by měla diskutovat nad strategií, protože se stala vládní stranou. Když se podíváme na preference, je zřejmé, že ČSSD nezaujala veřejnost tak, jak by měla. Hnutí ANO je taky vládní strana a její preference jdou nahoru,“ řekl středočeský poslanec a člen výkonného výboru Richard Dolejš. Podle LN i tento výrok dokazuje, že jednání o vnitrostranickém referendu nepoběží tak hladce. Deník také uvádí, že zatím Sobotkovi podpůrci mlčí a vše si nechávají až na zasedání výboru. Zároveň prý mluví o tom, že mají šanci prosadit svou „padesát na padesát“, uvádějí LN.

Sobotka údajně považuje za nejdůležitější první otázku do referenda, tedy tu, která by ovlivnila způsob sestavování kandidátek. Premiér prý chce osekat vliv regionálních stranických bossů. Ti totiž mají největší vliv při sestavování kandidátek.  

Existuje ale možnost a Sobotka neuspěje. Přestože by to byla porážka nepříjemná, nebude ho to prý stát křeslo předsedy. „ČSSD je demokratická strana, kde se diskutuje, jednotliví členové přicházejí s návrhy, ale ne každý s nimi uspěje,…..“ zní zevnitř partaje. Sobotka údajně věří, že výkonný výbor referendum schválí. Podobně hovoří i někteří další sociální demokraté. Připouštějí ale, že většina by mohla být jen těsná. Referendum má být korespondenční a podle Sobotky anonymní. Jeho výsledky by se pak odrazily ve změnách stanov, o nichž by hlasoval v příštím roce sjezd.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…