Sobotka diskutoval s kancléřem Rakouska o migraci a ochraně hranic

15.02.2016 13:29

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) před dnešním summitem Visegrádské čtyřky (V4) telefonicky jednal s rakouským kancléřem Wernerem Faymannem o migraci. Hovořili například o posílení ochrany schengenských hranic nebo koordinaci pomoci Makedonii. V tiskové zprávě to uvedl Úřad vlády.

Sobotka diskutoval s kancléřem Rakouska o migraci a ochraně hranic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka se svým úvodním proslovem

„Oba předsedové vlád se shodli na naléhavé potřebě regulace migračního tlaku, zapojení zemí západního Balkánu do řešení migrační krize a nutnosti společného evropského koordinovaného postupu,“ píše se ve zprávě. Sobotka podle ní s Faymannem diskutoval také o plánovaných závěrech dnešního summitu V4 nebo o přípravě Evropské rady, která se uskuteční ve čtvrtek a pátek v Bruselu.

Pohled Vídně na migraci se v posledních měsících v některých ohledech přiblížil pohledu zemí V4. Rakouská vláda například v lednu rozhodla, že letos země přijme už jen 37 500 žadatelů o azyl a do roku 2019 jich má být celkem nejvýše 127 500. Podle německých médií nyní navíc nabízí Makedonii své vojáky k ochraně tamních hranic. V zemi už jsou policisté například z Česka. Vídeň podle médií také tlačí na Skopje, aby co nejvíce omezilo příliv běženců.

Dnešního pražského summitu se vedle Česka, Slovenska, Polska a Maďarska zúčastní také Bulharsko a Makedonie. Jejich přizvání souvisí s úvahami o tom, že makedonsko-řecká a bulharsko-řecká hranice by se mohly stát záložní hraniční linií v případě, že Řecku se nebude dařit kontrolovat proud migrantů, kteří do země připlouvají z Turecka přes Egejské moře.

Podle německého magazínu Der Spiegel se ale země V4 se svým záměrem ochrany schengenských hranic a uzavření balkánské trasy pro uprchlíky staví proti plánu německé kancléřky Angely Merkelové, který počítá s řešením migrační krize za pomoci Turecka.

reklama

autor: čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…