Sobotka dnes vedení ČSSD představí kandidáty na ministry

03.01.2014 6:39

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka dnes svým kolegům z vedení strany zřejmě představí kandidáty na ministry vznikající vlády. Učiní tak na zasedání grémia nejsilnější levicové strany. Sobotka na konci loňského roku řekl, že chce uchazeče o ministerské posty nejprve představit vedení sociální demokracie a poté se jmény jít za prezidentem Milošem Zemanem.

Sobotka dnes vedení ČSSD představí kandidáty na ministry
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Miloš zeman

S hlavou státu se má podle vyjádření Hradu sejít "do konce týdne".

Grémium zasedne v Lidovém domě od rána. Spekuluje se, že by Sobotka mohl odpoledne zamířit za Zemanem do Lán. Prezident krátce po poledni zasedne k novoročnímu obědu s premiérem v demisi Jiřím Rusnokem. Poté by mohl přijmout předsedu ČSSD.

Sobotka nechtěl dopředu zveřejňovat jména kandidátů na obsazení ministerských postů. "Nejprve s nimi seznámím vedení ČSSD a prezidenta republiky," napsal koncem prosince ČTK. Za ČSSD by v kabinetu mohli usednout místopředsedové Milan Chovanec (vnitro) a Lubomír Zaorálek (zahraničí), dále členové stínové vlády Jan Mládek (průmysl a obchod), Marcel Chládek (školství) a Svatopluk Němeček (zdravotnictví).

Zeman se Sobotkou budou zřejmě hovořit o sporných jménech rodícího se kabinetu. Prezident před časem řekl, že by pro něj byl problém jmenovat Martina Stropnického (ANO) ministrem obrany. Právě do čela tohoto resortu ale koaliční strany někdejšího diplomata a herce navrhují. Spory se mohou objevit také například kolem kandidatury Zaorálka na post ministra zahraničí. Zemana s ním nepojí vřelé vztahy.

ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL mají podepsat společnou koaliční smlouvu v pondělí 6. ledna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…