Sobotka dnes vyrazí k soudu. Kvůli OKD

01.09.2017 6:28

Výslechem premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) dnes bude před Obvodním soudem pro Prahu 2 pokračovat projednávání trestní kauzy spojené s privatizací těžební společnosti OKD. Sobotka v době prodeje státního podniku zastával post ministra financí a bývá kvůli údajně nevýhodnému rozhodnutí terčem kritiky. Výtky dlouhodobě odmítá a trvá na tom, že stát akcie prodal za tržní cenu, připomíná ČTK.

Sobotka dnes vyrazí k soudu. Kvůli OKD
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bývalý premiér Bohuslav Sobotka

Sobotka by k jednání měl dorazit, soud od něj omluvenku do čtvrtečního odpoledne podle mluvčí Marcely Pröllerové neobdržel. „Ano, předseda vlády Bohuslav Sobotka počítá s tím, ze se zúčastní soudního jednání ohledně OKD,“ napsal ČTK mluvčí vlády Martin Ayrer.

Prodej akcií schválila v roce 2004 vláda Stanislava Grosse (ČSSD). Podíl získala za 4,1 miliardy korun skupina Karbon Invest. Podle státního zástupce však byla tehdejší cena státního podílu nejméně 9,8 miliardy. Podnikatelé Viktor Koláček a Petr Otava, jimž Karbon Invest patřil, prodali OKD po dvou měsících investiční skupině RPG Industries vedené Zdeňkem Bakalou. Tehdejší prodejní cena firmy se podle různých zdrojů pohybovala od devíti do 12 miliard korun.

V trestní kauze čelí obžalobě znalec, který vypracoval posudek ohledně ceny státního podílu, a dále dva bývalí místopředsedové Fondu národního majetku, kteří měli privatizaci na starosti. Vinu popírají mimo jiné i s argumentem, že fond byl pouhým administrátorem privatizace a odpovědnost za cenu prodávaného státního podílu nesla ministerstva financí a průmyslu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…