Sobotka dohání Babiše. V čem?

21.01.2015 13:02

Přestože nejdůvěryhodnějším členem současné vlády je stále Andrej Babiš, začíná se na něj dotahovat premiér Bohuslav Sobotka. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti SANEP. Na třetím místě v pomyslném žebříčku důvěryhodnosti ministrů se drží ministr školství Marcel Chládek.

Sobotka dohání Babiše. V čem?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Babiš se ziskem 41,6 % kladných hlasů se nadále těší největší důvěryhodnosti. Oproti listopadu si navíc polepšil o čtyři desetiny procentního bodu. Pomalu jej už ale dotahuje šéf vlády Sobotka (41,1 %), který na Babiše ztrácí pouze pět desetin procentního bodu. To, že premiér srovnal krok se svým největším politickým rivalem, autoři průzkumu přičítají dosavadnímu relativnímu klidu v rámci vládní koalice a mediálnímu obrazu premiéra.

Průzkum ZDE

Podobné hodnocení lídrů ČSSD a ANO se promítlo i do stranických preferencí

Téměř stejně kladné hodnocení Andreje Babiše a Bohuslava Sobotky se podle autorů průzkumu promítlo i ve volebních preferencích. Podle těch, které zjišťoval SANEP, ČSSD ztrácí za prvním hnutím ANO pouhé dvě desetiny procentního bodu.

Třetím nejdůvěryhodnějším ministrem Sobotkovy vlády byl v lednu se ziskem 39,1 % kladných hlasů ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek. Vzestup důvěryhodnosti zaznamenal ministr vnitra Milan Chovanec, který se z listopadové páté pozice posunul na aktuální čtvrté místo, a to se ziskem 36,7 % kladných hlasů. Odsunul tak na pátou pozici ministra obrany Martina Stropnického s 35,2 % kladných hlasů. Stropnický si tak oproti listopadu pohoršil o 2,9 procentního bodu, což je největší propad ze všech sedmnácti hodnocených vládních činitelů.

Stropnickému zřejmě uškodilo souběžné angažmá v politice i v herectví

Za tímto propadem může být podle výzkumníků negativní vnímání součinnosti herecké a politické role Martina Stropnického.

Výrazně klesla důvěra také k ministryni spravedlnosti Heleně Válkové, která s aktuálním ziskem 22,4 % kladných hlasů ztrácí oproti listopadu 2,1 procentního bodu a tři příčky.

Nejvíce rostla důvěryhodnost ministryni práce

Naopak největší nárůst kladných hlasů zaznamenala ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová, která si s aktuálním ziskem 29,5 % kladných hlasů oproti listopadu loňského roku polepšila o 1,6 procentního bodu a o jedno místo.

Na posledním místě skončil i přes nárůst osmi desetin procentního bodu s aktuálním ziskem 21,9 % kladných hlasů ministr pro lidská práva a rovné příležitosti a předseda Legislativní rady vlády Jiří Dienstbier.

Průzkum byl proveden ve dnech 5.–12. 1. 2015 na vybrané skupině 5.118 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18–70 let.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…