Sobotka dopadl ještě dobře. Teď unikly další maily Hillary Clintonové a to je teprve čtení

11.01.2016 21:26

Demokratická kandidátka na prezidentku USA Hillary Clintonová má na svém kontě další průšvih. Kauza zveřejněné e-mailové komunikace, někdy také označovaná jako EmailGate, začala již loni v březnu, kdy byla uveřejněna první várka. Nyní však bude bývalá ministryně zahraničí muset vysvětlit poslední nálezy, které zřejmě veřejnost nikdy neměla spatřit.

Sobotka dopadl ještě dobře. Teď unikly další maily Hillary Clintonové a to je teprve čtení
Foto: timesunion.com
Popisek: Bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clinton

V dobách, kdy působila jako ministryně zahraničí USA, měla Hillary Clintonová na veškerou pracovní komunikaci jeden soukromý e-mail, ačkoliv měla k dispozici i e-mail na vládním serveru. To však odporovalo zákonům, jelikož každý kus komunikace musí být zaznamenán v národním archivu. Výsledkem bylo, že ministerstvo zahraničí začalo postupně e-maily po důkladné úvaze zveřejňovat.

Zdá se však, že jejich kontrola nebyla dostatečná, a na povrch tak prosakují informace o událostech v Libyi po svržení Muammara Kaddáfího, o důvodech, které vedly francouzského prezidenta Nicholase Sarkozyho k intervenci, i o tom, že ministryně zahraničí USA měla svého vlastního špióna, který jí poskytoval výsostně citlivé informace. O tom, jak se k nim dostal, lze však pouze spekulovat.

Shodou okolností bylo zveřejněno celkem 1 340 e-mailů, na jejichž přečtení však již potřebujete mít bezpečnostní prověrku, a sedm z nich bylo dokonce ohodnoceno na úroveň tajné.

A právě poslední várka zveřejněných e-mailů by mohla Clintonové velmi přitížit ve snahách stát se prezidentkou USA. Vyplývá z nich totiž, že v Libyi se speciální jednotky objevily ani ne měsíc po prvních protestech a také že některé důvody, jež vedly k sesazení Muammara Kaddáfího, jsou prostě a jednoduše vykonstruované fámy, které se nezakládají na pravdě.

Hlavním hrdinou nejkontroverznějších konverzací je však Sydney Blumenthal, bývalý poradce někdejšího prezidenta Billa Clintona, novinář, aktivista a spisovatel. Ten se totiž pro Clintonovou stal zdrojem mnoha informací z Blízkého východu, přičemž mnohé zpravodajské agentury jen tápají nad tím, jak se někdo, kdo již dlouho nezastává žádnou oficiální pozici ve vládě, může k takovým informacím dostat. A k tomu tak rychle a s takovou přesností.

Z jejich komunikace vyplývá také pro USA již zcela klasický „rozpor, kdy speciální jednotky cvičí ozbrojence, kteří jsou zároveň podezřelí z napojení na al-Káidu“.

Jako velmi zajímavá se však jeví konverzace o důvodech francouzského prezidenta Sarkozyho k započetí intervence v Libyi. „E-mail identifikuje francouzského prezidenta Nicholase Sarkozyho jako vůdce útoku na Libyi s pěti konkrétními důvody na mysli: získat libyjskou ropu, zajistit francouzský vliv v regionu, upevnit Sarkozyho reputaci doma, uplatnit francouzskou vojenskou sílu a zabránit, aby se rozšířil Kaddáfího vliv v takzvané frankofonní Africe,“ uvádí web Antiwar.

Podle nejmenovaného zdroje, jenž v e-mailech platí za vševědoucí studnu informací, se Sarkozy bál toho, že by na základě libyjských nalezišť zlata a stříbra mohla země přijít s vlastní měnou, která by byla alternativou francouzskému franku.

„Přestože tato interní komunikace shrnuje faktory, které vedly Francii (a potažmo NATO) k intervenci v Libyi, stojí za to podotknout, že záchrana životů civilistů mezi nimi podezřele chybí,“ dodává Antiwar s tím, že namísto civilních obětí je největším strachem skutečnost, že by se severní Afrika mohla stát ekonomicky nezávislou a mít svou vlastní společnou měnu.

Konverzace mezi Clintonovou a Blumenthalem však vedly k velmi rozšířené fámě o praktikách libyjského diktátora. Ten totiž údajně krmil svoje vojáky viagrou, a pozvedl tak znásilňování na regulérní válečný postup. Také se tvrdilo, že Kaddáfí nastrčil mrtvá těla na místa, kam dopadly bomby NATO, aby ukázal, že i NATO zabíjí civilisty. Což byly informace, které mnohá média přijala za své i přesto, že je Amnesty International záhy vyvrátila.

V e-mailu totiž stálo, že na základě informací, které se Blumenthalovy zdroje doslechly mezi libyjskými rebely, k těmto věcem došlo, přičemž sám Blumenthal i jeho zdroj o obojím zdůraznili, že tyto skutečnosti nelze nezávisle potvrdit, a je možné, že se tedy nezakládají na pravdě. Bohatě však stačilo, aby tehdejší ministr obrany Robert Gates vynechal frázi o tom, že jde o informace z doslechu, a promluvil o tom v hlavním vysílacím čase.

„Co tento nový e-mail potvrzuje, je skutečnost, že nejenže ministerstvo zahraničí vědělo o nepravdivém základu toho, co Blumenthal označuje za ‚fámy‘, které pocházely od rebelů, ale dokonce ani nic neudělalo pro to, aby zastavilo tyto mylné informace v postupu k nejvyšším představitelům země, jež je označili za pravdivé.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…