Doporučení poslaneckého výboru Sobotkovi: U sankcí jděte jednotně s většinou EU

04.09.2014 17:10

Sněmovní evropský výbor dnes vyzval premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby při jednáních o zpřísnění sankcí EU vůči Rusku kvůli situaci na Ukrajině postupoval v maximální shodě a jednotně s postojem většiny členských států. Ve středu vláda dala Sobotkovi mandát, aby uplatnil připomínky k sankcím. Česko usiluje o to, aby se sankce nedotkly českého strojírenského exportu do Ruska, především vývozu obráběcích strojů.

Doporučení poslaneckého výboru Sobotkovi: U sankcí jděte jednotně s většinou EU
Foto: vlada.cz
Popisek: Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza

Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza členům výboru sdělil, že komentář k návrhu na zpřísnění sankcí má 27 zemí osmadvacítky. Na sankcích se musí shodnout všechny členské státy, řekl. Pokud šéfové zemí konečné znění odsouhlasí, v pondělí by bylo zveřejněno v oficiálním věstníku Evropské komise a restrikce by začaly platit, dodal Prouza.

Usnesení s výzvou vůči premiérovi prosadil šéf výboru, lidovec Ondřej Benešík. Výbor na jeho návrh také uvedl, že nadále pokládá za nezbytné diplomatické řešení situace na Ukrajině založené na respektování její svrchovanosti, územní celistvosti a jednoty, a to včetně plného využití možnosti sankcí v souladu s českými zájmy.

Výbor v usnesení také odsoudil „pokračující agresivní jednání Ruska ve vztahu k Ukrajině", což navrhla Helena Langšádlová z opoziční TOP 09. V další části usnesení výbor vyzval kabinet, aby ve shodě se západními demokraciemi důsledně hájil české bezpečnostní zájmy.

Mandát je hájit české zájmy v souladu se zájmy Evropské unie

Největší dopad na Rusko by mohlo mít podle Prouzy omezení přístupu na kapitálové trhy, což by podle něho prodražilo financování ruské ekonomiky. Opatrnost EU je prý cítit v případě dodávek technologií pro těžbu ropy. Protiakce by mohla být silná, poznamenal státní tajemník.

České připomínky směřují k dalšímu možnému omezení dodávek zboží, které může být využitelné v civilním i vojenském průmyslu. Nynější sankce platí pro vojenské konečné zákazníky, debatuje se o jejich rozšíření na smíšené nebo dokonce civilní podniky. Pokud by dopadly i na civilní podniky, Česko by muselo „odepsat" prakticky veškerý strojírenský export do Ruska, poznamenal Prouza.

Na otázky ohledně mandátu pro českého vyjednavače v Bruselu hovořil státní tajemník velmi opatrně vzhledem k tomu, že členové výboru neschválili Benešíkův návrh na jednání za zavřenými dveřmi. „Mandát je hájit české zájmy, ale samozřejmě v souladu se zájmy Evropské unie," uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…