Sobotka dostal od Zemana pověření. Teď za ním prý bude jezdit každý týden

21.11.2013 17:39

Prezident Miloš Zeman pověřil předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku jednáním o sestavení nové vlády. Novinářům to po skončení schůzky na lánském zámku sdělil sám Sobotka. Sobotka se prý zároveň s prezidentem dohodl, že se s ním bude scházet každý týden a bude jej informovat o postupu vyjednávání o nové vládě.

Sobotka dostal od Zemana pověření. Teď za ním prý bude jezdit každý týden
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav sobotka

Podle Sobotky je pro ČSSD velmi důležitý program nové vlády. Proto by měly být projednávány další programové body, neboť podle Sobotky programová debata příliš ulpěla na otázce daní. Je přitom prý třeba projednat řadu dalších věcí, které by koalice měla řešit. Sobotka zmínil podporu hospodářského růstu, podporu zaměstnanosti, vědu a výzkum nebo penzijní  systém.

„Co pokládám za naprosto klíčové, je hospodářský růst. Zaznamenal jsem dnes s obavou slova guvernéra ČNB, že nám hrozí opětovný pád do recese. A tomu by vláda měla aktivní hospodářskou politikou čelit,“ uvedl předseda ČSSD.

Začne prý rovněž jednání o rozložení odpovědnosti ve vládě, tedy rozdělení resortů. Pak teprve dojde na personální otázky. O konkrétním termínu, ve kterém by Sobotka měl být jmenován předsedou vlády, se prý nehovořilo. Je však prý reálné, jak již bylo uvedeno dříve, že by mohla být vláda jmenována před koncem roku.

Na dalších jednáních mezi stranami by mělo být dohodnuto rovněž rozdělení funkcí ve vedení sněmovny. V tomto směru by komplikací mohl být postoj lidovců, kteří odmítají komunistu ve vedení Poslanecké sněmovny. Názor ČSSD je podle Sobotky jiný. KSČM skončila na třetím místě, a proto má nárok na zástupce ve vedení sněmovny. „Nemyslím si, že toto je věc, na které by koalice měla ztroskotat,“ ujistil však, že odlišný názor lidovců hodlá akceptovat.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…