Sobotka hájil v rádiu ústupky: Kdybychom se nedohodli, opozice zablokuje parlament a všichni jsou znechucení

08.08.2014 17:58

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu komentoval údajné spory s ministrem pro lidská práva Jiřím Dienstbierem. Prý mezi nimi k žádnému konfliktu nedošlo. Agendu ke služebnímu zákonu má převzít ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Sobotka hájil v rádiu ústupky: Kdybychom se nedohodli, opozice zablokuje parlament a všichni jsou znechucení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka hovoří ve sněmovně

Dienstbier už podle Sobotky nebude vyjednávat za Českou republiku s Evropskou komisí. Agendu nyní převezme ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). „Mezi námi k žádnému konfliktu nedošlo. My jsme se jenom sešli,“ komentoval Sobotka údajný spor, ke kterému mělo dojít v pátek na tiskové konferenci ČSSD.

„Mělo vzniknout generální ředitelství státní služby, a tak jsem požádal Jiřího Dienstbiera, aby si vzal tuto problematiku na starost. Vzhledem k tomu, že jsme se dohodli o předání kompetencí na ministerstvo vnitra, tak se na tom Dienstbier nebude dál podílet,“ vysvětlil premiér. Dodal, že požádal také o legislativce, kteří by pomohli s úpravou zákona o státní službě.

Kalousek pozurážel všechny, kdo pracovali na zákoně o státní službě

„Miroslav Kalousek se slušností sobě vlastní pozurážel všechny, kdo pracovali na zákoně o státní službě. Opozice hrozila, že zablokuje parlament. A my jsme se s ní dohodli. Kdybych se nedohodl s opozicí, tak to zablokuje celou zářijovou schůzi. Nic se neudělá a všichni budou znechuceni,“ obhajoval Sobotka důvod pro změnu zákona.

Předseda vlády odmítl, že by mělo dojít na rezignace ve vládě. Podle něj teď všichni členové včetně Jiřího Dienstbiera odjedou na zaslouženou dovolenou. Sobotka si od dohody s opoziční ODS a TOP 09 slibuje, že zákon o státní službě schválí 150 poslanců. To by mělo zajistit, že se zákon v příštím volebním období nezmění a že se na něj nebudou podávat ústavní žaloby. 

Kvůli ruským sankcím mohou mít naši producenti a potravinářské firmy problém

Sobotka také krátce promluvil o protisankcích, které zavádí Rusku na zemědělské produkty z EU a z dalších zemí. „Náš zemědělský export do Ruska není významný. Může se to projevit na poklesu cen některých potravin. Řada našich producentů a potravinářských firem může mít problém. Chceme se sejít a jednat. Jsme určitě připraveni jednat i z hlediska prostředků aktivní politiky zaměstnanosti,“ ujistil Sobotka.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…