Sobotka hledá Krčálova náhradníka na MPSV v regionech

14.01.2014 15:44

Budoucí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) hledá nového kandidáta na ministra práce a sociálních věcí v regionech. Chce, aby šéf resortu znal praktické dopady pravicových sociálních reforem. Sobotka to dnes řekl v rozhovoru, který poskytl ČTK. Budoucí předseda vlády hledá náhradníka ze Petra Krčála, který se nominace vzdal kvůli obtížné rodinné situaci.

Sobotka hledá Krčálova náhradníka na MPSV v regionech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Sobotka řekl, že by chtěl najít kandidáta na ministra, který v krajích poznal důsledky vedení ministerstva předchozím šéfem úřadu Jaromírem Drábkem (TOP 09). "Já bych strašně rád přivedl do čela ministerstva člověka, který měl možnost vidět důsledky Drábkova fungování v čele MPSV. Ať už jde o sociální politiku, nebo politiku zaměstnanosti," řekl ČTK Sobotka.

Mluvilo se o expremiérovi Vladimíru Špidlovi, který ministerstvo řídil v letech 1998 až 2002

Odlišný pohled na sociální problémy by podle něj mohl ministerstvu prospět. "A proto se teď rozhlížím v regionech," vysvětlil Sobotka. I Krčála prý vybral mimo jiné proto, že pochází z Vysočiny. Jeho nástupce chce vybrat do pátku. Předseda sociální demokracie uvažuje o několika kandidátech. Konkrétní jména však nesdělil. V příštích dnech s nimi chce hovořit. Ve středu pak o situaci bude jednat vedení strany. "Předpokládám, že v pátek bych už oznámil jméno nového kandidáta," řekl Sobotka. Resort práce je podle něj nyní ve špatném stavu, patří přitom k prioritám ČSSD.

Sobotka původně vybíral z několika kandidátů. Mluvilo se o expremiérovi Vladimíru Špidlovi, který ministerstvo řídil v letech 1998 až 2002. Špidla se ale nakonec stane šéfem Sobotkových poradců. Stínovým ministrem práce byl dosud Roman Sklenák, který byl zvolen předsedou poslaneckého klubu a chce v této funkci zůstat. V minulosti byla stínovou ministryní jihočeská vicehejtmanka Ivana Stráská, odbornou mluvčí pro rodinu je Michaela Marksová-Tominová.

Radní Kraje Vyočina Krčál dnes oznámil, že se vzdává kandidatury na ministra práce. Tragicky mu zemřel bratr a manželka podstoupila léčbu onkologického onemocnění. Krčál se chce nyní věnovat rodině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…