Sobotka i Babiš se prý bojí. Mají vlažné voliče, a ti k volbám možná vůbec nedorazí

11.10.2014 7:08

Nízké volební účasti se obávají strany a hnutí, které mají vlažné přívržence s malou motivací. Právě nízké volební účasti se proto obávají lídrČSSD, premiér Bohuslav Sobotka a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. MF Dnes poukazuje na to, že podle některých průzkumů přijde k urnám méně než polovina oprávněných voličů. Rozhodovat tak prý bude až pět milionů lidí, kteří hlasovat nepřijdou.

Sobotka i Babiš se prý bojí. Mají vlažné voliče, a ti k volbám možná vůbec nedorazí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební zákon, ilustrační foto

„Jak ANO, tak ČSSD by mohly doplatit na nižší volební účast, kdyby k ní došlo. Mně ale zatím nepřipadá, že se to chystá,“ cituje MF Dnes sociologa Jana Herzmanna. Nízký počet zúčastněných voličů prý nejvíce ohrožuje právě dva největší rivaly a zároveň koaliční partnery, tedy u zmíněné ANO a ČSSD. Má se za to, že k volbám přijde méně než při posledních obecních volbách, tedy pod 48 procent.

Deník připomíná, že nízká účast v eurovolbách přinesla Babišovu hnutí výsledek pouhých 16 procent hlasů oproti očekávaným třiceti. Nyní, i přes značný potenciál ANO, je hnutí ohroženo tím, že jejich voliči údajně patří k těm, kteří si svou účastí nejsou jistí.

Opoziční strany snadněji mobilizují voliče

Sobotkově ČSSD zase nepomáhá fakt, že volby se konají v době, kdy je ve vládě, a kdy řadu radnic ovládají od voleb v roce 2010 právě sociální demokraté. Pro ČSSD je proto těžké mobilizovat voliče a láká je zejména na zdůrazňování svých úspěchů. Zatímco voliči údajně více slyší na negativní kampaň. Tak tomu totiž bylo v roce 2010, kdy se jí slogany proti Nečasovu kabinetu podařilo z radnic vytlačit ODS.

Dlouhodobý pokles zájmu lidí o volby, jenž souvisí s propadem důvěry ve stranickou politiku, se prý projevuje u všech typů voleb. Zároveň tím prý získávají mnohem větší sílu ty skupiny obyvatel, které k volbám pravidelně chodí. Je známo, že jsou to důchodci a vzdělaná vrstva společnosti. Jelikož lidé s vyšším vzděláním patří i do skupiny s nadprůměrnými příjmy, napomáhají jejich hlasy spíše pravici. To ovšem vyvažují důchodci, kteří většinou odevzdají hlas levici.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…