Sobotka jako hasič diplomacie. Koriguje prý prezidenta i Zaorálkova povídavého náměstka

18.12.2014 14:42

V Černínském paláci dnes budou světoví experti řešit český postoj k lidským právům. Ministr Zaorálek zde měl původně představit dokument o nové koncepci rozvojové a lidskoprávní politiky. Kvůli tlakům médií a Američanů se však bude tento koncept na základě závěrů konference teprve rodit. Píše o tom ve svém komentáři v Hospodářských novinách Kateřina Surmanová.

Sobotka jako hasič diplomacie. Koriguje prý prezidenta i Zaorálkova povídavého náměstka
Foto: Ministerstvo zahraničních věcí České republiky
Popisek: Petr Drulák

Nová koncepce rozvojové a lidskoprávní politiky bude stát na výsledcích dnešního jednání světových odborníků na lidská práva, kteří se sjednou do Černínského paláce. Koncepci, která bude odrážet názory zástupců americké administrativy, evropských institucí, OSN a univerzit z Čech i zahraničí pak představí veřejnosti ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek. Dokument však už měl být hotov a představen právě na dnešní konferenci, jenže pod tlakem médií a výtek, kterých se Česku dostalo hlavně od Američanů, se práce na dokumentu zpomalila.

Jedním z pozvaných hostů je i Carl Gershman, předseda vlivného amerického think-tanku Národní nadace pro demokracii, který v listopadu napsal komentář pro Washington Post, v němž kritizoval Česko za to, že se vzdává Havlova zahraničně-politického odkazu a odklání se od pomoci disidentům.  V článku se opřel jmenovitě do prvního náměstka Petra Druláka, jenž se zase dříve pro Lidové noviny vyjádřil ve smyslu, že dosavadní přístup České reubliky k lidským právům byl konfrontační a některé státy jej mohly vnímat jako agresivní. Tím se pak Drulák stal symbolem příklonu k Rusku a i přes své prohlášení bude dnes čelit v Černínském paláci zřejmě kritice.

„Nezatracuji havlovskou tradici a neprovádím demontáž české image v zahraničí. Jde jen o to, abychom si ujasnili, jak na tu tradici chceme navázat, aby naše zahraniční politika byla úspěšná a věrohodná. Svět se mění, a to nás nutí, věci nově promýšlet,” uvedl ve svém prohlášení Drulák.  

Drulákovo prohlášení hasil i premiér Sobotka, který se ve svém článku pro The Wall Street Journal jednoznačně k Havlově tradici přihlásil. V tom pak pokračoval i při svých návštěvách Izraele a USA, odkud Drulákovi do Prahy vzkázal, že státní úředníci mají jednat podle toho, co si přeje vláda. Sobotka vyslal do Černínského paláce dva své zástupce, nynější náměstky Lukáše Kauckého a Jakuba Kulhánka. Sobotka tak učinil poté, co Zaorálek odmítl Druláka odvolat.

Oba je totiž pojí dohromady nejen dlouholeté přátelství, ale i záliba debatovat nad politickými tématy. Drulák pak Zaorálkovi pomáhal i při přípravě některých jeho projevů.

V posledních dnech se stal tváří české zahraniční politiky premiér Bohuslav Sobotka, který si podle svých slov vyjednal pravidelné schůzky na Hradě, aby byla naše zahraniční politika konzistentní. Hrad však opakovaně upozorňoval, že pravidelné schůzky prezidenta s premiérem se konaly už před údajným rozkolem v zahraniční politice a nejde tedy o nic nového.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…