Sobotka jako "starý Brůna" se sekyrou u studny. Jeho rádce Pokorný hraje o vše, už je to křeč, píše k tomu šéfredaktor MF DNES

28.04.2017 8:06

Téměř každý Čech zná seriál Třicet případů Majora Zemana a v něm díl nazvaný Studna, ve kterém se objevuje „maniak, otec Brůna“. Páteční MF Dnes přesně podle vzoru otce Brůny vykreslila předsedu vlády Bohuslava Sobotku (ČSSD), jak se sekyrkou v ruce číhá na svého vicepremiéra Andreje Babiše (ANO). A šéfredaktor deníku Jaroslav Plesl k tomu přidal patřičný komentář.

Sobotka jako "starý Brůna" se sekyrou  u studny. Jeho rádce Pokorný hraje o vše, už je to křeč, píše k tomu šéfredaktor MF DNES
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Bohuslav byl toho dne podivně neklidný... Sledovat přerod českého premiéra, jehož osobnostnímu založení by asi nejvíce odpovídala pozice úředníka na poštovní přepážce, v razantního drsňáka, to dá vaší bránici občas zabrat. I včera se čekalo, jestli najde odvahu vyhodit Andreje Babiše z vlády. Zatím ne, ale ještě ho neodepisujme,“ tropí si noviny ze Sobotky smích ve Skicáři Václava Teichmanna.

U textu nechybí pověstný obrázek Brůny, resp. Sobotky s vypoulenýma očima, jak stojí se sekyrkou v ruce u studny a jak coby „vazoun“ číhá na svého vicepremiéra.

Vedle obrázku se nalézá Plesův komentář, podle něhož je dnes Sobotka ve vleku svých poradců. „Premiér Bohuslav Sobotka bojuje o všechno. Možná ani ne tak on, jako spíš jeho rádce Radek Pokorný, ale činí tak s maximální urputností. Až se společně dopouštějí jedné boty za druhou,“ píše šéfredaktor novin, které si před pár lety koupil současný ministr financí Andrej Babiš (ANO). Ten se do advokáta Radka Pokorného strefuje často. 

Plesl se však věnuje spíše Sobotkovi. Ten se prý nejprve pokoušel o proměnu strany v liberální sílu, aby si to ovšem před volbami rozmyslel a vrátil se k tradičnímu levicovému programu. Sobotka se také pokusil zviditelnit na sociálních sítích. Naučil se psát slovo „ojebat“ a měl z ostudy kabát. A dnes? „Sobotkovy tweety jsou už zase zajímavé asi jako zadní strana jízdenky na MHD,“ vysmál se předsedovi vlády Plesl.

 Po těchto dvou pokusech o Sobotkovo převzetí iniciativy se strana podle předvolebních průzkumů potácí okolo 16 procent. Předseda strany teď učinil pokus třetí, uspořádal tiskovou konferenci a vyzval Babiše, aby vysvětlil své podnikatelské aktivity. Plesl se ptá, zda po tomto třetím pokusu nespadne ČSSD na hranici deseti procent voličské přízně, nebo dokonce pod ni.

 „Zkrátka platí, že současná bída ČSSD není způsobena špatným programem, absencí premiérových emocí, vnitrostranickou opozicí ani Babišem. Za současnou bídu ČSSD může pouze a jedině Sobotka a jeho nejbližší poradce Radek Pokorný. To sice valná většina voličů netuší, ale ve věci to nehraje žádnou roli. Prostě je to tak,“ shrnul šéfredaktor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…