Sobotka je člověk bez názoru. Pokorný, zrada Zemana, OKD, likvidace ČSSD, shrnuje deník kariéru odcházejícího premiéra

08.12.2017 8:36

V úterý přijal prezidet Miloš Zeman demisi předsedy vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD). Ten jako třetí premiér v historii Česka vládl celé volební období. Za celkem dlouhou politickou kariéru ale nechal jen málokoho nahlédnout do svého soukromí, kde by ukázal svou civilní tvář. Někteří jeho blízcí však přece jen prozradili, jaký je vlastně končící premiér v soukromí.

Sobotka je člověk bez názoru. Pokorný, zrada Zemana, OKD, likvidace ČSSD, shrnuje deník kariéru odcházejícího premiéra
Foto: ReproFoto: TV Prima
Popisek: Bývalý premiér Bohuslav Sobotka v pořadu Partie TV Prima.

Do politiky to Bohuslava Sobotku táhlo už v mládí. Lidové noviny přišly s informací, že například na gymnáziu v jihomoravských Bučovicích se aktivně zapojoval do vydávání časopisu Reparát, jenž mu ještě před listopadem 1989 posloužil ke kritice tehdejšího režimu.

Právě na tomto gymnáziu se Sobotka seznámil s budoucím vlivným advokátem Radkem Pokorným, který měl původně vydávání časopisu na starosti. Koncem devadesátých let se jejich cesty opět zkřížily a Sobotka Pokorného potkal coby koncipient v advokátní kanceláři Pokorný, Wagner & partneři.

Během studií práv se Sobotka do politiky intenzivně angažoval. Po revoluci například pomáhal obnovit ČSSD na jižní Moravě a byl také jedním z členů, kteří napomohli k založení Mladých sociálních demokratů.

V roce 1993 se pak stal předsedou ČSSD Miloš Zeman a byl to právě Sobotka, který se zařadil do tábora nadějných mladých politiků, po boku Karla Březiny.

Osudový krok Bohuslava Sobotky nastal v roce 2001, kdy se od Miloše Zemana, který svou funkci předsedy strany neobhajoval, odvrátil. Na post předsedy ČSSD nastoupil Vladimír Špidla, ke kterému Sobotka přilnul. Přátelé Sobotky však tvrdí, že hlavní důvody, proč Sobotka na Zemana zanevřel, byly důvody z lidského hlediska, nikoliv vypočítavost. V roce 2003 pak Sobotka coby poslanec ČSSD nepodpořil Zemana v nepřimých prezidentských volbách.

Ministrem financí ve Špidlově vládě se Sobotka stal v roce 2003, tato jeho pozice se stala klíčovou. Právě v této době se totiž vláda chystala na velké privatizačních hody. Stát postupně prodal podíly ve společnostech OKD, Sokolovská uhelná a Škoda Holding. Nad těmito privatizacemi dodnes visí velké otazníky a vzbuzují rozporuplně diskuse.

Pár politických břemen si Sobotka s sebou nese až dodnes. Jedním z nich je to, že pomohl k miliardovým obchodům například společnosti Appian, ktera se dostala k podniku plzeňské Škodovky. Společnost si smlsla například i na privatizaci Mostecké uhelné společnosti.

„Sobotka je člověk bez dopředu jasného názoru. Byl vždy průsečíkem názorů skupin, které mu mohou něco přinést. Když se stal ministrem financí, začal kolem sebe formovat skupinku spojenců. Jeho pravou rukou byl Radek Pokorný, alespoň tak to Pokorný dával najevo,“ říká funkcionář ČSSD a právník Miroslav Jansta, podle kterého Sobotka není zrovna rozeným vůdcem.

Přátelé přitom popisují dosluhujícího premiéra Sobotku jako skromného člověka, který si nepotrpí na bohatství ani na luxus.

Jednou z dalších věcí, které Sobotku za jeho vlády táhly dolů bylo i to, že utvořil kruh s vybranými lidmi, se kterými se radil. Patřili do něj Radek Pokorný a lidé z agentury Bison & Rose. Dalšími lidmí, kteří měli na Sobotkovo rozhodováni vliv, byli Vladimír Špidla a Otto Novotný. Velmi blízcí lidé, se kterými trávil Sobotka i dovolené, byli Karel Březina, Michal Šmarda a Michal Kocián.

„Sobotka není lídr, je to introvert, a nechce být středem pozornosti, nemá zkrátka divadelní talent,“ hodnotí jeho povahu Jiří Paroubek.

Starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda, který je jedním s blizkým přátel Bohuslava Sobotky, zavzpomínal na jejich zábavnou příhodu z Peru. „Máme odtud hodně vtipný zážitek. Byli jsme v chatce, do které se šlo tři hodiny do kopce. Vodu na vařeni a na záchod jsme si nosili z jezera. Slávek nemohl věřit tomu, že máme pod posteli nočník. Nechtěl ho totiž před námí použít a na záchod chodil ven, ale jednou se v té tmě ztratil,“ vzpomíná s úsměvem jeho přítel.

Podle Šmardy je dnešní doba velmi o projevování silných emocí a právě Sobotka takové emoce ven nepouštěl. Lidé hledají lídry, kteří dokažou jejich vztek nejhlasitěji vyřvat. „Slávek se stal člověkem přeřvaným dobou,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…