Sobotka je po schůzce v Bílém domě spokojen: Česko dostalo pochvalu za lidská práva

18.11.2014 21:58

Dnešní washingtonská schůzka českého premiéra Bohuslava Sobotky s viceprezidentem Spojených států Joe Bidenem potvrdila dobré vztahy obou zemí. Sobotka to po jednání v Bílém domě řekl novinářům. Americký viceprezident podle něj ocenil nasazení českých vojáků v Afghánistánu i aktivitu České republiky v oblasti lidských práv.

Sobotka je po schůzce v Bílém domě spokojen: Česko dostalo pochvalu za lidská práva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Podle některých analytiků Američany v poslední době znejistěly některé zpochybňující komentáře českých představitelů k otázkám ochrany lidských práv ve světě a odkazu prvního českého prezidenta Václava Havla. Jde mimo jiné o nedávné pochvalné poznámky prezidenta Miloše Zemana na adresu čínského komunistického vedení. Prezidentovy výroky vyvolaly nesouhlas v řadách opozice, podle které Česká republika ustupuje od obhajoby lidských práv.

Spolupráce v energetice

Biden ale dnes podle Sobotky aktivitu Česka v této sféře pochválil. Česká republika podle viceprezidenta v otázce ochrany lidských práv "boxuje nad svoji váhu", informoval Sobotka novináře o rozhovoru s Bidenem. Vstřícný charakter setkání dokládá i skutečnost, že rozhovor původně plánovaný na půl hodiny se protáhl na více než dvojnásobek.

Jeho tématem byla i spolupráce v energetice, řekl český premiér. Doporučil prý Bidenovi, aby Spojené státy evropským partnerům více otevřely své energetické zdroje. Washington se podle viceprezidenta na tuto možnost zaměřuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…